Jump to content

IWI Tavor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pushkë sulmi IMI/IWI Tavor TAR-21 bullpup.

IWI Tavor TAR-21 është një pushkë sulmi izraelite bullpup e mbushur me kalibrin 5.56×45mm NATO me një sistem zjarri selektiv, që zgjedh midis modalitetit gjysmë-automatik dhe mënyrës së zjarrit të plotë automatik. Tavor është projektuar dhe prodhuar nga Israel Weapon Industries (IWI). Prodhohet në dy variante kryesore: TAR-21 dhe CTAR-21.

I ndërtuar rreth një sistemi pistoni me goditje të gjatë (siç gjendet në M1 Garand dhe AK-47), Tavor është projektuar për të maksimizuar besueshmërinë, qëndrueshmërinë, thjeshtësinë e dizajnit dhe lehtësinë e mirëmbajtjes, veçanërisht në kushte të pafavorshme ose të fushëbetejës.

Në vitin 2009, Tavor X95 (i njohur gjithashtu si Micro Tavor ose MTAR) u zgjodh nga Forcat e Mbrojtjes izraelite për të zëvendësuar gradualisht pushkën sulmuese M16 dhe variantet e karabinës M4 si arma standarde e lëshuar e këmbësorisë izraelite deri në fund të 2018. Pushkët e para bullpup X95 u lëshuan për njësitë e këmbësorisë në vitin 2013. Të dy TAR-21 dhe X95 janë pjesë e familjes së pushkëve Tavor, së bashku me Tavor 7.

Në fillim të shtatorit 2021, kishte raporte kontradiktore në mediat izraelite nëse IDF po planifikonte t'i jepte fund blerjes së mëtejshme të Tavor dhe Micro dhe ta zëvendësonte atë me M4 për njësitë e vijës së parë. Më 7 shtator, një raport u publikua në faqen hebraike të IDF-së se IDF planifikon të vazhdojë blerjen e Micro Tavor dhe pajisjen e njësive luftarake me të.