Identiteti gjinor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Identiteti gjinor është kuptimi personal i gjinisë së dikujt. [1] Identiteti gjinor mund të lidhet me seksin e caktuar të një personi ose mund të ndryshojë nga ai. Për shumicën e personave, përcaktuesit e ndryshëm biologjikë të seksit janë të ndryshëm por dhe në përputhje me identitetin gjinor të individit. [2] Shprehja gjinore pasqyron identitetin gjinor të një personi, por nuk do të thotë të jetë kështu. [3] [4] Ndërsa një person mund të shprehë sjellje, qëndrime dhe paraqitje në lidhje me një rol të caktuar gjinor, një shprehje e tillë mund të mos pasqyrojë domosdoshmërisht identitetin e tij/saj gjinor. Termi identitet gjinor u krijua nga profesori i psikiatrisë Robert J. Stoller në vitin 1964 dhe u popullarizua nga psikologu John Money. [5] [6] [7]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Morrow DF (2006). "Sexual Orientation and Gender Identity Expression.". përmbledhur nga Morrow DF, Messinger L (red.). Sexual orientation and gender expression in social work practice: working with gay, lesbian, bisexual, and transgender people (në anglisht). New York: Columbia University Press. fq. 3–17 (8). ISBN 978-0-231-50186-6. Arkivuar nga origjinali më 19 dhjetor 2021. Marrë më 19 dhjetor 2021. Gender identity refers to an individual's personal sense of identity as masculine or feminine, or some combination thereof.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
  2. ^ Bhargava A, Arnold AP, Bangasser DA, Denton KM, Gupta A, Hilliard Krause LM, etj. (maj 2021). "Considering Sex as a Biological Variable in Basic and Clinical Studies: An Endocrine Society Scientific Statement". Endocrine Reviews (në anglisht). 42 (3): 219–258. doi:10.1210/endrev/bnaa034. PMC 8348944. PMID 33704446.
  3. ^ Summers RW (2016). Social Psychology: How Other People Influence Our Thoughts and Actions [2 volumes] (në anglisht). ABC-CLIO. fq. 232. ISBN 9781610695923.
  4. ^ American Psychological Association (dhjetor 2015). "Guidelines for psychological practice with transgender and gender nonconforming people". The American Psychologist (në anglisht). 70 (9): 832–864. doi:10.1037/a0039906. PMID 26653312.
  5. ^ "Dr. John Money, pioneer in sexual identity, dies". NBC News (në anglisht). 9 korrik 2006. Arkivuar nga origjinali më 16 janar 2022. Marrë më 16 janar 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
  6. ^ Bevan TE (2015). The psychobiology of transsexualism and transgenderism: a new view based on scientific evidence (në anglisht). Santa Barbara, California. fq. 40. ISBN 978-1440831270.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
  7. ^ Stoller RJ (nëntor 1964). "The Hermaphroditic Identity of Hermaphrodites". The Journal of Nervous and Mental Disease (në anglisht). 139 (5): 453–457. doi:10.1097/00005053-196411000-00005. PMID 14227492.