Jump to content

Ilhanati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ilhanati
ایلخانان
1256–1335/1353
Ilhanati në kohën e shtrirjes më të madhe
Ilhanati në kohën e shtrirjes më të madhe
Gjendja
Perandori nomade
Pjesë e Perandorisë Mongole
Kryeqyteti
Gjuhët e zakonshme
  • persishtja
  • mongolishtja
Besimi
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarki
Han 
• 1256–1265
Hylagu Han
• 1316–1335
Ebu Sa'id Bahadur
KuvendiKurultai
Historia 
• Themeluar
1256
• Shpërbërë
1335/1353
Sipërfaqja
rreth 13103,750,000 km2 (1,450,000 sq mi)
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Perandoria Mongole
Perandoria Harezmide
Hilafeti Abbasid
Sulltanati i Rumit
Mbretëria e Gjeorgjisë
Muzafaridët
Kartidët
Eretnidët
Çobanidët
Inxhuidët
Xhalajiridët
Sulltanati Mamluk
Sarbadarët
Mbretëria e Gjeorgjisë
Perandoria Osmane
Sot pjesë eIranit, Azerbajxhanit, Armenisë, Afganistanit, Turqisë, Turkmenistanit, Pakistanit, Irakut, Gjeorgjisë, Sirisë, Taxhikistanit, Rusisë

Ilhanati (persisht: ایلخانان‎‎, Ilkhānān; mongolisht: Хүлэгийн улс, Hulagu-yn Ulus) ishte një hanat që u formua në pjesën jugperëndimore të Perandorisë Mongole, nën sundimin e diniastsë mongole të Hylagut. Është themeluar në shekullin XIII dhe shtrihej kryesisht në Iran, si dhe në toka fqinje, si në Azerbajxhanin dhe pjesët lindore e qëndrore të Turqisë së sotme. Ilhanati fillimisht u bazua në ekspeditat e Xhingis Hanit ndaj Perandorisë Harezmide në vitet 1219–1224 dhe u themelua nga Hylagu Hani, nip i Xhingis Hanit. Me shpërbërjen e Perandorisë Mongole pas vitit 1259, Ilhanati u bë një hanat i pavarur. Në shtrirjen e tij më të madhe, Ilhanati përfshinte pjesë më të madhe të Iranit, Irakut, Armenisë, Azerbajxhanit, Gjeorgjisë, Turkmenistanit, Turqisë, Afganistanit dhe Pakistanit të sotëm. Më vonë, sundimtarët e Ilhanatit, duke filluar nga Gazan Hani, filluan të pranojnë islamin.

Dinastia e Hylagut (1256–1335; mbretërit mongol të Ilhanatit)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dinastia e Erikbykut

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dinasita e Hulagut (1336–1357)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dinastia e Hasarit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
  • Toa Timur (rreth 1338–1353)
  • Lukman (1353–1388)
  • Atwood, Christopher P. (2004). Prandaj e cilesonte letrën " e Mongoli dhe Rally Perandorisë. Fakte mbi File, Inc. ISBN 0-8160-4671-9.
  • C. E. Bosworth, E Re Islame Dinastive, New York, 1996.
  • Kadoi, Yuka. (2009) Islame Chinoiserie: Artit të të Rally Iran, Edinburg të Studimeve të Artit Islam, Edinburg. ISBN 978-0-7486-3582-5.
  • R. Amitai-Preiss: Mongolët dhe Mamluks: Mamluk-Ilkhanid Luftës 1260-1281. Cambridge, 1995.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]