Jump to content

Inaugurimi i parë i Barack Obamës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Inaugurimi i parë i
Barack Obamës
Me familjen pranë tij, Barack Obama betohet si presidenti i 44-të i Shteteve të Bashkuara nga Shefi i Drejtësisë së Shteteve të Bashkuara John G. Roberts Jr.
Data20 janar 2009
VendndodhjaKapitoli i Shteteve të Bashkuara,
Washington, D.C.
Organizuar ngaKomiteti i Përbashkët i Kongresit për Ceremoninë Inaugurueses
PjesëmarrësitBarack Obama
Presidenti i 44-të i Shteteve të Bashkuara
— Marrjen e detyrës

John Roberts
Shefi i Drejtësisë së Shteteve të Bashkuara
— Dhënien e betimit

Joe Biden
Zv. Presidenti i 47-të i Shteteve të Bashkuara
— Marrjen e detyrës

John Paul Stevens
Drejtësia e Asociuar i Gjykatës së Lartë të Shteteve të Bashkuara
— Marrjen e detyrës
← 2005
2013 →

Inaugurimi i parë i Barack Obamës si presidenti i 44-të i Shteteve të Bashkuara u bë të martën, më 20 janar 2009, në Frontin Perëndimor të Kapitolit të Shteteve të BashkuaraWashington, D.C. Inaugurimi i 56-të, i cili vendosi një pjesëmarrje rekord për çdo ngjarje të mbajtur në qytet, shënoi fillimin e mandatit të parë të Barack Obamës si president dhe Joe Biden si zëvendëspresident. Bazuar në numrat e kombinuar të frekuentimit, shikueshmërisë televizive dhe trafikut të internetit, ishte një nga ngjarjet më të vëzhguara ndonjëherë nga audienca globale.

"Një lindje e re e lirisë", një shprehje nga fjalimi në Gettysburg, shërbeu si temë inauguruese për të përkujtuar 200-vjetorin e vitit të lindjes së Presidentit Abraham Lincoln. Në fjalimet e tij para turmave, Obama iu referua idealeve të shprehura nga Lincoln për rinovimin, vazhdimësinë dhe bashikimin kombëtar. Obama i përmendi këto ideale në fjalimin e tij për të theksuar nevojën për sakrificë të përbashkët dhe një ndjenjë të re përgjegjësie për t'iu përgjigjur sfidave të Amerikës brenda dhe jashtë vendit.

Obama dhe të tjerët i bënë homazhe Lincoln në formën e homazheve dhe referencave gjatë disa ngjarjeve, duke filluar me një turne përkujtimore nga Filadelfia, Pensilvania, në Washington, D.C., më 17 janar 2009. Ngjarjet inauguruese u mbajtën në Washington nga 18 janari deri në 21, 2009, përfshinte koncerte, një ditë kombëtare të shërbimit ndaj komunitetit në ditën e Martin Luther King Jr., ceremoninë e betimit, drekën dhe paradën, ballot e inaugurimit dhe shërbimin e lutjes përuruese ndërfetare. Betimi presidencial, i administruar nga shefi i Gjykatës së Lartë, John Roberts, drejtuar Obamës gjatë ceremonisë së tij të betimit më 20 janar, ishte paksa nga betimi i përcaktuar në Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara, gjë që çoi në riadministrimin e saj të nesërmen.

Përveç një pjesëmarrjeje më të madhe se zakonisht të personazheve të famshëm, Komiteti Inaugurues Presidencial rriti kontaktin e tij me qytetarët e zakonshëm për të inkurajuar pjesëmarrje më të madhe në ngjarjet inauguruese krahasuar me pjesëmarrjen në inaugurimet e kaluara të fundit. Për herë të parë, komiteti hapi të gjithë gjatësinë e National Mall si zonë e shikimit publik për ceremoninë e betimit, duke thyer traditën e inaugurimeve të kaluara. Qytetarë të përzgjedhur amerikanë morën pjesë në turneun e trenit dhe në ngjarje të tjera inauguruese. Një filantrop organizoi një Ball Inaugurues Popullor për njerëzit e pafavorizuar që përndryshe nuk mund të përballonin të merrnin pjesë në festimet inauguruese. Ndër festimet për inaugurimin, komiteti priti për herë të parë Ballin Inaugurues të Lagjes me bileta falas ose të përballueshme për qytetarët e thjeshtë.