Inagurimi i presidentit të Shteteve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Presidenti Donald Trump duke u betuar në inaugurimin e tij më 20 janar 2017

Inaugurimi i presidentit të Shteteve të Bashkuara është një ceremoni për të shënuar fillimin e një mandati të ri katër vjeçar të presidentit të Shteteve të Bashkuara. Kjo ceremoni zhvillohet për çdo mandat të ri presidencial, edhe nëse presidenti vazhdon detyrën për një mandat të dytë. Që nga viti 1937, ajo ka ndodhur në mesditë EST më 20 janar, ditën e parë të mandatit të ri, rreth 72 deri në 78 ditë pas zgjedhjeve presidenciale, përveç për tre raste kur 20 janari ra në ditën e së dielës. Në ato vite, betimi për zyrën presidenciale u administrua atë ditë në mënyrë private dhe pastaj përsëri në një ceremoni publike të nesërmen, të hënën, 21 janar. Ceremonia më e fundit e inaugurimit presidencial u mbajt të premten, më 20 janar 2017, kur Donald Trump mori përsipër zyrtarisht detyrat presidenciale.

Recitimi i betimit për zyrën presidenciale është komponenta e vetme në këtë ceremoni e mandatuar me Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara (në nenin II, seksioni një, klauzola 8). Megjithëse nuk është një kërkesë kushtetuese, kryetari i drejtësisë zakonisht administron betimin për detyrë presidenciale. Që nga viti 1789, betimi është administruar në 58 inaugurime të planifikuara publike, nga 15 gjyqtarë kryesorë, një drejtësi e asociuar dhe një gjyqtar i shtetit të Nju Jorkut. Të tjerë, përveç drejtësisë, kanë administruar betimin për disa nga nëntë nënkryetarët, të cilët kanë arritur sukses në presidencë pas vdekjes ose dorëheqjes së paraardhësit të tyre brenda afatit.

Që nga inaugurimi i Ronald Reagan më 1981, ceremonia është mbajtur në pjesën perëndimore të Kapitolit të Shteteve të Bashkuara përballë National Mall me Monumentin e Uashingtonit dhe Monumentin e Lincoln. Ceremonitë e tjera të betimit janë zhvilluar në një platformë mbi hapat në portikun lindor të Kapitolit në baza të rregullta për 180 vjet, dhe herë pas here brenda Dhomës së Senatit të Vjetër në anën e vjetër veriore, dhoma e Dhomës së Përfaqësuesve në jug, dhe ndërtesën rrumbullake.[1] Inaugurimi i fundit i planifikuar rregullisht për të mos u zhvilluar në Kapitol ishte inaugurimi i katërt i Franklin D. Roosevelt më 1945, i cili u mbajt në Shtëpinë e Bardhë.

Me kalimin e viteve, janë lindur tradita të ndryshme që kanë zgjeruar inaugurimin nga një ceremoni e thjeshtë e betimit në një ngjarje ditore, përfshirë paradat dhe tubimet e shumta shoqërore. Vetë ceremonia kryhet drejtpërdrejt përmes televizioneve kryesore tregtare dhe rrjeteve të lajmeve kabllore; të ndryshme gjithashtu transmetojnë atë live në faqet e tyre të internetit.

Kur një president ka marrë përsipër detyrën brenda afatit, ceremonia e inaugurimit është zhvilluar pa ceremoni. Për të lehtësuar një tranzicion të shpejtë presidencial në rrethana të jashtëzakonshme, presidenti i ri bën betimin e detyrës në një ceremoni të thjeshtë dhe zakonisht i drejtohet kombit më pas.

Ceremonitë e inaugurimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Data[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Inaugurimi i parë, ai i Xhorxh Uashingtonit u zhvillua më 30 prill 1789. Të gjitha inaugurimet vijuese (të rregullta) nga viti 1793 deri më 1933, u mbajtën më 4 mars, ditën e vitit në të cilin qeveria federale filloi operacionet sipas Kushtetutës së SHBA-së më 1789. Përjashtim nga ky model ishin ato vite në të cilat 4 marsi ra të dielën. Kur ndodhi, ceremonia e inaugurimit publik do të zhvillohej të hënën, në 5 mars. Kjo ndodhi në katër raste, në vitet 1821, 1849, 1877 dhe 1917. Dita e inaugurimit u zhvendos më 20 janar, duke filluar në vitin 1937, pas ratifikimit të Amandamentit të Njëzet të Kushtetutës, ku ka mbetur që nga ajo kohë. Një përjashtim i ngjashëm i së dielës dhe lëvizja për të hënën është bërë edhe rreth kësaj date (e cila ndodhi në vitin 1957, 1985 dhe 2013).

Kjo rezultoi në disa paradokse: presidenca ishte teknikisht e lirë për 24 orë në vitin 1821, dhe në vitin 1849, pretendohet se presidenti i senatit pro tempores David Rice Atchison ishte president për një ditë.[2][3] Në vitin 1877, Rutherford B. Hayes u betua në fshehtësi më 3 mars për shkak të polemikave mbi kompromisin e vitit 1877.

Që nga viti 1917, presidenti u betua të dielën në një ceremoni private dhe e përsëriti atë të nesërmen në mes të gjithë asaj ceremonie. Në vitin 1985 dhe 2013, këto ishin transmetuar.

Dita e inagurimit, ndërsa nuk është një festë federale, është parë si një festë nga punonjësit federale të cilët do të punonin në "Zonën e Ditës së Inaugurimit". Zona e Ditës së Inaugurimit përbëhet nga rrethi i Kolumbisë; qarqet Montgomery dhe Prince George'sMerilënd; qarqet Arlington dhe Fairfax në Virxhinia [Qyteti i Fairfax është konsideruar pjesë e qarkut Fairfax për këtë qëllim.], dhe qytetet e Aleksandrisë dhe Fall ChurchVirxhinia, dhe të cilët janë planifikuar rregullisht të kryejnë punë jo-jashtë orarit në Ditën e Inaugurimit.[4] Nuk ka asnjë pushim të përgjithshëm për punonjësit ose studentët të cilët nuk janë planifikuar rregullisht të punojnë ose të ndjekin shkollën në Ditën e Inaugurimit.

Vendodhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e inaugurimeve presidenciale që nga viti 1801 janë mbajtur në Uashington D.C në ndërtesën e Kapitolit. Inagurimet e para u mbajtën, së pari në Federal HallNju Jork Siti (1789),[5] dhe më pas në Congress HallFiladelfia, Pensilvani (1793 dhe 1797). Çdo qytet ishte, në atë kohë, kryeqyteti i kombit. Vendndodhja për betimin e James Monroe në vitin 1817 u transferua në Old Brick Capitol në Uashington për shkak të punimeve të vazhdueshme të restaurimit në ndërtesën e Kapitolit pas luftës së vitit 1812.[6] Në vitin 1909, inaugurimi i William H. Taft u transferua në Dhomën e Senatit për shkak të nje vezullues.[7] Tre inaugurime të tjera: inaugurimi i katërt i Franklin D. Roosevelt (1945), i pari i Harry S. Truman (1945) dhe Gerald Ford (1974) — u mbajtën në Shtëpinë e Bardhë. Inaugurimet e presidentit (duke mos përfshirë ceremonitë brenda afatit pas vdekjes ose dorëheqjes së një presidenti) kanë qenë tradicionalisht ceremoni publike në natyrë. Andrew Jackson, më 1829, ishte i pari nga 35 të mbajtur në pjesën lindore të Kapitolit. Që nga inaugurimi i vitit 1981 i Ronald Reagan, ato janë mbajtur në frontin perëndimor të Kapitolit; një veprim i krijuar për të ulur kostot dhe për të siguruar më shumë hapësirë ​​për spektatorët.[8]

Organizatorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Platforma e inaugurimit në ndërtim e inaugurimit të parë të Woodrow Wilson më 1913

Para ditës së inaugurimit, presidenti i zgjedhur do të emërojë një Komitet të Inaugurimit Presidenciale. Ky komitet është personi juridik përgjegjës për mbledhjen e fondeve dhe planifikimin dhe koordinimin e të gjitha ngjarjeve dhe aktiviteteve zyrtare që rrethojnë përurimit të presidentit dhe nënkryetarit (përveç ceremonisë), siç janë mbërmjes dhe sfilata.[9]

Që nga viti 1901, Komiteti i Përbashkët i Kongresit për Ceremonitë Inaugurale ka qenë përgjegjës për planifikimin dhe ekzekutimin e ceremonive të betimit në Kapitolin e SHBA-së.[10] Që nga viti 1953, komiteti gjithashtu ka pritur një drekë në Kapitol për presidentin e ri, nënkryetarin dhe të ftuarit.

Rajoni i Task Forcës së Përgjithshme të Kapitalit Kombëtar, i përbërë nga anëtarë të shërbimit nga të gjitha degët e Forcave të Armatosura të Shteteve të Bashkuara, përfshirë përbërësit e Rezervës dhe Gardës Kombëtare, është përgjegjës për të gjithë mbështetjen ushtarake për ceremonitë dhe autoritetet civile për periudhën inauguruese (në 2017, janar 15-24). Personeli ushtarak amerikan ka marrë pjesë në ceremonitë e Ditës së Inaugurimit që nga viti 1789 kur anëtarët e Ushtrisë Kontinentale, njësitë lokale të milicisë dhe veteranët e Luftës Revolucionare shoqëruan Xhorxh Uashington në ceremoninë e tij të parë të inaugurimit. Pjesëmarrja e tyre tradicionalisht përfshin njësi muzikore, roje ngjyrash, bateri të fala dhe kordonë nderi. Mbështetja ushtarake për inaugurimin nderon presidentin e ri, i cili është komandant i përgjithshëm i forcave të armatosura dhe njeh kontrollin civil të ushtrisë.[11]

Pjesëmarrësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç publikut, të pranishmit në këtë ceremoni zakonisht përfshijnë nënkryetarin, anëtarët e Kongresit, gjykatësit e Gjykatës së Lartë, oficerët e rangut të lartë ushtarak, ish-presidentët, marrësit e Medaljes së Nderit, dhe dinjitarët e tjerë. Presidenti që po largohet merr pjesë në mënyrë të zakonshme inaugurimin e presidentit të zgjedhur. Vetëm pesë kanë zgjedhur të mos e bëjnë këtë. John Adams, ende i zgjuar për rezultatin e zgjedhjeve të vitit 1800, nuk mbeti në Uashington për të dëshmuar inaugurimin e Thomas Jefferson, pasardhësi i tij. Në vitin 1829, John Quincy Adams gjithashtu la qytetin, duke mos dashur të ishte i pranishëm për të parë hyrjen e Andrew Jackson në Shtëpinë e Bardhë. Në vitin 1869, Andrew Johnson po zhvillonte me zemërim një mbledhje të kabinetit, ndërsa u inaugurua pasardhësi i tij, Ulysses S. Grant.[12] Kohët e fundit, Woodrow Wilson nuk mori pjesë në inaugurimin e Warren G. Harding në vitin 1921 (megjithëse hipi në Kapitol me të), dhe as Richard Nixon nuk mori pjesë në inaugurimin e Gerald Ford në vitin 1974 (pasi la Uashingtonin, D.C., përpara se të bënte efektin e tij).

Komunikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mënyra e komunikimit të ngjarjeve të ceremonisë së inagurimit para publikut ka ndryshuar ndër vite me secilën përparim në teknologji. Përmirësimet në teknologjitë e mediave masive i kanë lejuar presidentët të arrijnë në një numër thelbësisht më të madh të zgjedhësve të tyre. Në vitin 1829, Andrew Jackson foli përafërsisht para 10,000 njerëz në inaugurimin e tij.[13] Kohët e fundit, në vitin 2017, vlerësohet se rreth 160,000 njerëz ishin në zonat e National Mall në orën që çoi deri në betimin e Donald Trump.[14] 30,6 milion njerëz shtesë në Shtetet e Bashkuara e panë atë në televizion,[15] dhe më shumë se 6.8 milion në të gjithë botën transmetuar atë drejtpërdrejt në Twitter.[16]

Betimi i zyrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shefi i Drejtësisë John Roberts duke administruar betimin presidencial të zyrës së Donald Trump më 20 janar 2017.

Nënkryetari betohet në detyrë në të njëjtën ceremoni si presidenti. Para vitit 1937, betimi i nënkryetarit u administrua në Dhomën e Senatit (në përputhje me pozicionin e zv / presidentit si President i Senatit). Betimi i administrohet së pari nënkryetarit. Menjëherë pas kësaj, Grupi Detar i Shteteve të Bashkuara do të zhvillojë një muzikë të shkurtër, i ndjekur nga Hail, Columbia. Megjithatë, ndryshe nga betimi presidencial, Kushtetuta nuk specifikon fjalë specifike për të cilat duhet të flitet. Disa variante të betimit janë përdorur që nga viti 1789. Forma e tanishme, e cila gjithashtu recitohet nga senatorë, përfaqësues dhe zyrtarë të tjerë të qeverisë, është në përdorim që nga viti 1884:

Betohem solemnisht (ose pohoj) se do të mbështes dhe mbroj Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara kundër të gjithë armiqve, të huaj dhe vendas; se do të mbaj besim të vërtetë dhe besnikëri ndaj të njëjtës; që e marr këtë detyrim lirshëm, pa asnjë rezervë mendore ose qëllim evazioni; dhe se do t'i përmbush detyrat e zyrës në të cilën do të hyj. Prandaj më ndihmo Perëndi.[17]

Në mesditë fillojnë kushtet e reja presidenciale dhe nënkryetare. Rreth asaj kohe, presidenti reciton betimin e mandatuar me kushtetutë:

Betohem solemnisht (ose pohoj) se do të zbatoj me besnikëri detyrën e Presidentit të Shteteve të Bashkuara dhe do të bëj sa më mirë aftësinë time, ta ruaj dhe mbroj Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara.

Nuk ka kërkesë që ndonjë libër, ose veçanërisht një libër me tekst të shenjtë, të përdoret për të administruar betimin, dhe asnjë nuk përmendet në Kushtetutë. Sipas kongresit, presidentët e ardhshëm ngrenë dorën e djathtë dhe vendosen të majtën në një Bibël ose në një libër tjetër, ndërsa bëjnë betimin. Bibla me rëndësi historike ndonjëherë janë përdorur në përurime. Xhorxh H. Bush, Jimmy Carter dhe Dwight D. Eisenhower përdorën Biblën Inauguruese të Xhorxh Uashingtonit. Barack Obama vendosi dorën mbi Biblën e Lincoln për betimet e tij më 2009 dhe 2013,[18] ashtu siç bëri Donald Trump më 2017.[19]

Që nga viti 1789, presidentët e sapo-betuar japin një fjalim e cila referohet si fjalimi i inaugurimit. William Henry Harrison mbajti fjalimin më të gjatë të inaugurimit, me 8.445 fjalë, më 1841. Adresa e John Adams më 1797, e cila kishte gjithsej 2.308 fjalë, përmbante fjalinë më të gjatë, me 737 fjalë. Në vitin 1793, Uashingtoni dha adresën më të shkurtër inauguruese në rekord, vetëm 135 fjalë.[10]

Lutjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 1937, inaugurimi presidencial i Shteteve të Bashkuara ka përfshirë një ose më shumë lutje të dhëna nga anëtarët e klerit.[20][21] Që nga viti 1933, një shërbim shoqërues lutjeje, qoftë publik apo privat, i ndjekur nga presidenti i zgjedhur shpesh është bërë në mëngjesin e ditës.[22] Ndonjëherë një shërbim i madh lutjesh publike ose transmetuese bëhet pas ceremonisë kryesore së fundmi ditën tjetër.[23]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Williams, Brenna Williams (16 janar 2017). "Presidents change, Inauguration Day stays the same". CNN. Marrë më 29 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "President for a Day: March 4, 1849". Washington, D.C.: Office of the Secretary, United States Senate. Marrë më 20 qershor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Feerick, John D.; Freund, Paul A. (1965). From Failing Hands: the Story of Presidential Succession. New York City: Fordham University Press. fq. 100–101. LCCN 65-14917. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Federal, state, and local holidays". US Department of Commerce. Arkivuar nga origjinali më 26 janar 2016. Marrë më 20 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Exhibit: President George Washington's inaugural address". National Archives and Records Administration. 17 gusht 1998. Marrë më 22 janar 2009. George Washington's first inauguration took place at Federal Hall in New York City [...] George Washington's first inaugural address, April 30, 1789 {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "The 8th Presidential Inauguration: James Monroe, March 4, 1817". Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies. Arkivuar nga origjinali më 9 gusht 2020. Marrë më 18 korrik 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "U.S. Presidential Inaugurations: William Howard Taft (Virtual Programs & Services, Library of Congress)". www.loc.gov (në anglisht). Marrë më 8 prill 2017.
 8. ^ "The President's Swearing-in Ceremony". Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies. Marrë më 18 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "PIC records". National Archives. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ a b "Inaugural Address". Joint Congressional Committee on Inaugural Ceremonies. Marrë më 23 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Stampa:PD-notice
 11. ^ "JTF-NCR About Us". Arkivuar nga origjinali më 7 dhjetor 2016. Marrë më 15 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "A History of the Presidency – Transitions". Marrë më 15 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "14 qershor 1922 Harding becomes first president to be heard on the radio". This Day in History. A&E Television Networks. Marrë më 31 janar 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Wallace, Tim; Parlapiano, Alicia (22 janar 2017). "Crowd Scientists Say Women's March in Washington Had 3 Times More People Than Trump's Inauguration". The New York Times. Marrë më 22 janar 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Nielsen: 31 million viewers saw Trump's swearing-in". The Washington Post. 21 janar 2017. Arkivuar nga origjinali më 30 janar 2017. Marrë më 27 janar 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Edkins, Brett (24 janar 2017). "Record 6.8 Million Watched Trump's Inauguration On Twitter's Live Stream". Forbes. Marrë më 25 janar 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ 5 U.S. Code § 3331.Oath of office
 18. ^ "President-elect Barack Obama to be Sworn in Using Lincoln's Bible". Presidential Inaugural Committee. 23 dhjetor 2008. Arkivuar nga origjinali më 19 janar 2009. Marrë më 15 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Mettler, Katie (18 janar 2017). "The symbolism of Trump's two inaugural Bible choices, from Lincoln to his mother". The Washington Post. Marrë më 29 janar 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Presidential Inaugurations Past and Present: A Look at the History Behind the Pomp and Circumstance". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Newdow. "Appendix D: Inaugural Clergy" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "Morning Worship Service". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Washington National Cathedral: Presidential Inaugural Prayer Services". Washington National Cathedral. Arkivuar nga origjinali më 20 janar 2009. Marrë më 15 mars 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)