Inovacioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Inovacioni është një ide e re, proces ose pajisje efektive [1]. Inovacioni mund të shihet si aplikimi për zgjidhjen më të mirë e cila plotëson kërkesat e reja, apo nevojat ekzistuese të tregut [2]. Kjo realizohet nëpërmjet produkteve, proceseve, shërbimeve, teknologjive, ose ideve më efektive që janë në dispozicion të tregjeve, qeverive dhe shoqërisë.

Pikëpamjet ndër-disiplinore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Biznesi dhe Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në biznes dhe ekonomi, inovacioni është katalizator për rritje të biznesit apo ekonomisë. Ekonomisti Joseph Schumpeter, i cili ka kontribuar shumë në studimin e ekonomisë inovative, argumenton se industritë duhet vazhdimisht të revolucionalizojë strukturën ekonomike nga brenda, që domethënë të krijojnë inovacione për procese dhe produkte më të mira ose më shumë efektive, si dhe shpërndarjen në treg, siç është lidhja e dyqaneve me fabrikat.

Shkalla e inovacionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rënditja e mëposhtme e dhjetë shteteve më të mira në inovacion për vitin 2015 Indeksi i Inovacionit Bloomberg:

Rënditja Shteti / Territori
1 Flag of South Korea.svg Korea Jugore
2 Flag of Japan.svg Japonia
3 Flag of Germany.svg Gjermania
4 Flag of Finland.svg Finlanda
5 Flag of Israel.svg Izraeli
6 Flag of the United States.svg SHBA
7 Flag of Sweden.svg Suedia
8 Singapori Singapori
9 Flag of France.svg Franca
10 Flag of the United Kingdom (3-5).svg Britania e Madhe

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://www.merriam-webster.com/dictionary/innovation
  2. ^ Maranville, S (1992), Entrepreneurship in the Business Curriculum, Journal of Education for Business, Vol. 68 No. 1, pp.27-31.