Jump to content

Instituti i Historisë dhe Etnologjisë Ivane Javakhishvili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Instituti i istorisë dhe etnologjisë "Ivane Javakhishvili" është një institut shkencor-nëfaqësor në Gjeorgji, i cili u themelua nga Institutet Historik-Arkeologjik i Kaukazit, themeluar në Tbilisi më 1 korrik 1917, nga Nikolai Marr si iniciator dhe Ekvtime Takaishvili dhe Giorgi Chubinashvili si anëtarë të vërtetë. Në vitin 1931, Departamenti i Shkencave Natyrore u shtua institutit dhe u emërua "Instituti i Studimeve Kaukaziane".

Në vitin 1936, pas një reorganizimi tjetër, instituti u emërua "Instituti i Akademik Nikolai Marr të Gjuhës, Historisë dhe Kulturës Materiale", në të cilën Ivane Javakhishvili u pranua si konsultant i përhershëm.

Instituti u nda në 8 maj 1941, dhe u themeluan dy institute në bazë të saj: Institutin e Historisë dhe Institutin e Gjuhës së Akademik N. Marr. Për shkak të zgjerimit të punëve arkeologjike dhe etnografike, në vitin 1964 Institutin e Historisë e emërua "Ivane Javakhishvili Institute of History, Archeology and Ethnography". Në 1977, Institutin e Historisë, Arkeologjisë dhe Etnologjisë u nda nga Departamenti i Arkeologjisë, i cili më pas u themelua si qendër e njohur të shkencave. Që prej vitit 2006, instituti është quajtur "Ivane Javakhishvili Institute of History and Ethnology".

Shumë akademikë kanë punuar në këtë institut në kohë të ndryshme, të tillë si Ekvtime Takaishvili, Giorgi Chubinashvili, Simon Janashia, Giorgi Akhvlediani, Nikoloz Berdzenishvili, Vukol Beridze, Giorgi Nioradze, Akaki Shanidze, Varlam Topuria, Giorgi Tsereteli, Arnold Chikobava, Giorgi Melikishvili, Simon Kaukhchishvili, Vera Bardaveli, Giorgi Chitaia dhe të tjerë. Që nga themelimi i tij, instituti është qendër kryesore për studimin e historisë së Gjeorgjisë dhe jetën dhe kulturën e popullit gjeorgjian.

Instituti Historiko-Arkeologjik i Kaukazit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nikolai Marr ― Themelues i Institutit Historiko-Arkeologjik të Kaukazit

Nikolai Marr shkroi projektin për themelimin e Akademisë së Shkencave në Tbilisi në vitin 1906, por projeta nuk mund të realizohet në atë kohë. Pas Revolucionit të Fshatit në 1917, ideja e themelimit të institutit u bë realitet. Më 6 qershor të vitit 1917, Ministría e Arsimit rus e pranoi charterin dhe statuset e kohëzgjajshme të Institutit Historiko-Arkeologjik të Kaukazit. Data e themelimit zyrtare e institutit është 1 korrik 1917.

Objekti kryesor i Institutit Historiko-Arkeologjik të Kaukazit ishte të studionin gjuhën, historinë dhe jetën e popujve të Kaukazit dhe të popujve të lidhura (popullsi e Mesdheut), për të zhvilluar disciplinat e lidhura me studimet kaukaziane.

Më 6 shtator 1917, sipas charterit, Ekvtime Takaishvili dhe Giorgi Chubinashvili u zgjodhën anëtarë të plota të institutit, dhe Dimitri Gordeev dhe Sirakan Tigraniani u zgjodhën si adjunta (përgjegjësja e vogël). Aleksandër Shchepotiev ishte sekretar i aktuar për një vit, pastaj Dimitri Gordeev.

Me një dekret të Këshillit Shkencor në dhjetor 1917, 45 shkencëtarë u takuan për themelimin e institutit dhe u kërkuan të ishin pjesëmarrës në veprimtarinë e tyre si anëtarë- punonjës. Midis adresuarve ishin: Ivane Javakhishvili, Korneli Kekelidze, Pavle Ingorokva, Iustine Abuladze, Ivane Orbeli, Vukol Beridze, Leon Melikset-Begi dhe të tjerë. Megjithatë, vetëm 9 shkencëtarë responduan në apelin.

Në vitin 1919, Giorgi Chubinashvili realizoi planimet për Tsnori dhe Ateni Sioni Church. Ekvtime Takaishvili vizitoi kisha dhe manastiret në Kutaisi dhe Racha në Gjeorgjiun Perëndimor dhe përcaktoi objektet e kishave. Dimitri Gordeev punoi në Samegrelo për një muaj. Në vitin e njëjtin, Akademia e Shkencave Ruse dërgoi Profesor Robert Pierpont Blake për të punuar në manuskriptet e Gjeorgjis në institut.

Giorgi Chubinashvili - anëtar i Institutit Historiko-Arkeologjik të Kaukazit në 1917 - 1924

Në vitet 1922-1931, numri i tyreksheurve në Institut nuk kaloi mbi 7. Në vitin 1921, Ekvtime Takaishvili ruajti trashëgiminë e marrë nga Gjeorgjia në Francë dhe ai gjithashtu dorëzoi pozicionin e drejtorit përshkrimi të institutit. Giorgi Chubinashvili të lirua edhe ai nga instituti në 1924. Sargis Kakabadze (1922), Mikheil Polievktov dhe Leon Melikset-Beg (1924), Vladimer Futuridze dhe Vera Bardavelidze (1930) filluan të punojnë në institut në kohët e ndryshme. Në 1924, Vasil Bartold u zgjodh si anëtar i nderuar i institutit.

Në vitin 1928,nën udhëheqjen e Sargis Kakabadze, një komision u vendos në institut për të studjuar Tbilisi, Mtskheta dhe rrethet e tyre.Komisioni eksploroi Sioni, Anchiskhati, Vank dhe kisha të tjera.

Ekspeditat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekspeditatë e shkencore për të studjuar monumentet historike luajtën një rol të rëndësishëm në aktivitetet e Instituti Historiko-Arkeologjik të Kaukazit. Në verën e vitit 1917, nën iniciativën e Nikolai Marr, ekspeditat e organizuara në Lazistan dhe Meskheti. Ioseb Kipshidze u zhvendos në Lazistan për një muaj dhe gjysmë dhe mbledh Chanuri tekste, të cilat u publikuan në Enimki Moambe pas vdekjes së tij në 1937. Davit Kipshidze studoi freskot e tempullit të madh të Vardzia, dhe Dimitri Gordeev studoi pikturën e murit të tempujve të Sapara, Chulevi dhe Zarzma. Ekspeditat shkencore u organizuan edhe në provincën Lori, Gori, Tsilkani dhe Saguramo, si edhe në rajonet e Gjeorgjisë Perëndimore. U organizua edhe një ekspeditë etnografike në Abkhazia.

Instituti i Studimeve Kaukaziane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vera Bardavelidze – Punonjëse e Departamentit të Etnologjisë të Institutit në vitet 1930-1970

Në vitin 1931, Departamenti i Shkencave Natyrore u shtoh në Institutin Historiko-Arkeologjik të Kaukazit dhe u rinovua në "Institutin e Studimeve Kaukaziane të Akademisë së Shkencave të URSS-së". U themeluan departamente të shkencave natyrore dhe shoqërorë. Sektori i parë, i emëruar "Kultura e Fjalës", përfshinte gjuhën, letërsinë, folklorin, toponimikën, ndërsa secili i dytë, "Historia, Ekonomia dhe Kultura Materiale", ishte ndarë në tri sektore: historia, ekonomia dhe kultura. Në vitet 1930, bashkë me rinovimin e institutit, u bënën edhe ndryshime strukturore. U themeluan pozicione si specialisti më i nalti, specialisti shkencor dhe personeli shkencor i cili kishte rangu të ndryshëm në institut. Studentët e Universitetit Tbilisi filluan të bashkohen me institutin në atë kohë. Një grup i studjuesve qëlloi në institut nga viti 1930: Giorgi Nioradze, Vladimeri Puturidze, Vera Bardavelidze, Mikheil Polievktov; Nga viti 1934: Giorgi Khachapuridze, Karpez Dondua, Grigol Natadze, Shalva Amiranashvili, Nikoloz Berdzenishvili, Sergi Zhgenti, Giorgi Tsereteli, Makar Khubua; Nga viti 1935: Simon Janashia, Rusudan Kharadze, Akaki Shanidze, Giorgi Chitaia, Giorgi Akhvlediani.

Në vitet 1930, u themelua një departament postgraduate në institut. Më 20 dhjetor të vitit të njëjtit, Nicolai Marr vdiq. Në vitin e ardhshëm, instituti u rinovua pas tij. Në vitin 1934, u hapën departamentet e historisë dhe kulturës materiale, si dhe literaturës dhe gjuhës në institut. Në vitin e ardhshëm - sektorët e Mesdheut dhe etnografisë, dhe në vitin 1936 - sektori i historisë së Gjeorgjisë, i cili fillimisht angazhoi vetëm tre shkencëtarë: Ivane Javakhishvili, Simon Janashia dhe Nikoloz Berdzenishvili.

Më 25 mars 1936, instituti themeloi 8 sektore: Historia e Popujve të Kaukazit, Gjuhët e Popujve të Kaukazit, Etnografia dhe Arkeologjia, Historia e Gjeorgjisë, Letërsia Gjeorgjiane, Mesdheu, Sektori i Gjeografisë dhe Kabineti Nikolai Marr.

Instituti i Gjuhës, Historisë dhe Kulturës Materiale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Simon Janashia – Përgjegjës i Sektorit të Historisë të institutit (1937-1939) dhe Drejtor (1936-1947)

Instituti Nikolai Marr i Langues, Historisë dhe Kulturës Materiale ishte vendosur në N3 Mikheil Lermontov Street. Sipas Vladimer Machavariani-t, Ivane Javakhishvili ishte "komandanti spirituel" i institutit, dhe Simon Janashia ishte menaxheri direkt.

Në vitin 1936, duke bazuar në dekretin e Qeverisë së Gjeorgjisë, Institutet Arkeologjik dhe Antropologjik nën Komisariatin Popullor të Mësimdhënies së Republikës Socialiste Sovjetike të Gjeorgjisë u shpërnda dhe u bashkangjiti Sektorit të Etnografisë dhe Arkeologjisë i institutit. Komiteti i Terminologjisë u themelua në institutin e shquar si Departamenti i Terminologjisë Shkencore, i kryesuar nga Vukol Beridze. Giorgi Nioradze u emërua kryetar i Sektorit të Arkeologjisë, Antropologjisë dhe Etnografisë, dhe Alexander Natishvili Kryetar i Sektorit të Antropologjisë. Sektori i Letërsisë Gjeorgjiane i institutit u transferua në Institutin Shota Rustaveli të Letrarisë në Universitetin e Shtetit Tbilisi.

Në vitin 1937, përcaktohet eliminimi i sektorëve të institutit në departamente. Sektorët e Historisë së Popujve Transkaukaziane dhe Historisë së Gjeorgjisë u bënë në Departamentin e Historisë, i kryesuar nga Simon Janashia, dhe që nga viti 1939, Nikoloz Berdzenishvili. Në vitin 1938, seksi i Antropologjisë u mbyll, dhe seksi i Etnografisë u formua si një seksi të pavarur. Në vitin e ardhshëm, u themelua Departamenti i Filologjisë, departamentet e Leksikologjisë dhe Terminologjisë Shkencore u bashkangjiten, dhe Departamenti i Lingüistikës të Përgjithshme u themelua sipas dy dhomave.

Deri në vitin 1940, Instituti i Gjuhës, Historisë dhe Kulturës së Materialit kishte nën departamente nëntë:

 1. Departamenti i Gjuhëve Kartveliane (drejtues Akaki Shanidze ) [1]
 2. Departamenti i Gjuhëve Kaukaziane (drejtues Arnold Chikobava ) [2]
 3. Departamenti i Leksikologjisë dhe Terminologjisë (drejtues Vukol Beridze) [3]
 4. Departamenti i Historisë (Shef Simon Janashia, Nga viti 1939 - Nikoloz Berdzenishvili ) [4]
 5. Departamenti i Etnografisë (drejtues Giorgi Chitaia ) [5]
 6. Departamenti i Arkeologjisë (Drejtori Giorgi Nioradze )
 7. Departamenti i Gjuhëve të Lindjes së Mesme (drejtues George Tsereteli ) [6]
 8. Departamenti i Gjuhësisë së Përgjithshme (drejtues Giorgi Akhvlediani ) [7]
 9. Departamenti i Filologjisë (Shef Akaki Shanidze, nga viti 1940 - Simon Kaukhchishvili )

Më 7 nëntor 1939, Këshilli Shkencor i institutit u dha të drejtën për të pranuar disertacionet e doktoraturës dhe të lartë. Më 29 dhjetor të vitit të ardhshëm, disertacioni i parë në institut u mbrojt nga Aleks Robakidze, një kërkues junior në Seksionin e Etnografisë.

Veprimtaritë Shkencore-Kërkimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arnold Chikobava – Shef i Departamentit të Gjuhëve Malore Kaukaziane

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fushën e historisë, çështjet e rëndësishme ishin periudha e vjetër e Gjeorgjisë dhe epoka feudale, origjina dhe vendosja e fisit Kartvelian, historia socio-ekonomike dhe politike e Gjeorgjisë, lidhjet midis Gjeorgjisë dhe Kaukazit, Gjeorgjisë dhe Mesdheut, etj. Kërkimet shkencore u drejtuan drejt gjetjes, procesimit dhe publikimit të burimeve georgiane dhe të huaja.

Në vitin 1939, Ivane Javakhishvili dhe Nikoloz Berdzenishvili publikuan një studim monografik për historinë e Gjeorgjisë në shekujt XIII-XVIII, dhe në vitin e ardhshëm, një libër mësues për historinë e Gjeorgjisë u publikua nga ata dhe Simon Janashia.

Arkeologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fushën e arkeologjisë, vendi më i rëndësishëm në aktivitetet e institutit u mbajt nga kryerja e kërkesave arkheologjike sistematike në rajone të ndryshme të Gjeorgjisë, procesimi dhe publikimi i materialëve të nxjerrura. Ivane Javakhishvili kërkonte kryerjen e punave arkheologjike sipas planit.

Under the guidance of the Institute's scientists, archaeological expeditions were conducted in various locations throughout Georgia, including Archiloskalo (1937), Kaspi (1937), Gebi (1938), Dablagomi (1936), Bolnisi (1936), the Alazani Valley, near Safarlo (1937), village In Odishi (1937), the Colchis Lowland, village Didi Gantiadi, Chkhorotsqu (1939), and Samshvilde (1939).

Etnografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Giorgi Çitaia – Përgjegjës i Departamentit Etnografik

Në fushën e etnografisë, aktivitetet e Institutit u dhënë një shikim sistematik në fushën e punimeve etnografike, procesimi dhe publikimi i materialeve të nxjera. Në vitin 1937, nën udhëheqjen e Giorgi Chitaia, departamenti etnografik organizoi një ekspeditë komplekse në Imeretin, rrethin e Baghdatit, rrethin e Telavis dhe Upper Svanetin. Në vitin 1939, ekspeditat etnografike u organizuan në Rachën, Tianetin, Pirikita Khevsuretin, Kizikin, Pshavin dhe Liakhvin e vogël.

Për gjatësinë e Institutit të Gjuhës, Historisë dhe Kultures së Materialeve, etnografët gjeorgjian publikuan monografi dhe punime etnografike: "Orafolk Gjeorgjiane I: Khevsuruli", "Kalendar i Ditëve të Svanit I: Cikli i Vitit të Re", "Përmbledhjet e një Familje të Madhe në Svanetin", "Përmbledhjet e Çështjes së Madhe në Rachen", "Tekste fetare të montaneve gjeorgjianë të Gjeorgjisë Lindore", etc. Si pasojë e aktivitetit të institutit, monumentet gjeorgjiane të historisë gjeorgjiane dhe burimet të huaja të historisë gjeorgjiane u publikuan.

Më 8 maj 1941, në bazë të një renditësie të Akademisë së Shkencave të SSR Gjeorgjiane, Institutet e Gjuhës, Historisë dhe Kultures së Materialeve "N. Marr" u nda në Institutet e Gjuhës dhe Historisë. Pas ndarjes në dy pjesë, Simon Janashia ishte direktor i të dy institutet deri më 1943, dhe deri më 1947, deri në vdekjen e tij, ai mbeti direktor i Institutit të Historisë.

Instituti i Historisë gjatë Luftës së Dytë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Departamenti i Filologjisë ishte përgjegjës për studimin shkencor-kritik të burimeve historike gjeorgjiane dhe të huaja, si dhe përpritjen e tyre për publikim. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, "Jeta e Anaseulis Kartli" u publikua në redaktorinë e Simon Kaukhchishvilit. Përvojën e fuqishme ishte bërë në departament për përkthimin dhe publikimin e burimeve persa rreth Gjeorgjisë.

Shkëmbime arkeologjike në Mtskheta-Armazi dhe Gjeorgji të Lindëve ndaluan në korrik 1941. Përvojën e vazhdueshme arkeologjike në Mtskheta-Armazi u rifilloi vetëm në shtator 1943. Dy vite më vonë, shkëmbimet filluan në Kolchis.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Departamenti i Etnografisë punoi në tre drejtime: për studimin e mbetjeve të ekonomisë dhe kultures materiale të fisheve gjeorgjiane të vjetra; për studimin e mbetjeve të marrëdhënieve sociale të fisheve gjeorgjiane të vjetra dhe për studimin e mbetjeve të kulturës shpirtërore të fisheve gjeorgjiane. Në vitin 1943 u organizua një ekspeditë etnografike komplekse në Khevsureti, vitin e ardhshëm në Svaneti, Khevsureti, Guria dhe Gudamaqari, dhe në vitin 1945 në Gudamakar-Khando dhe Svaneti e Epërme.

Në vitin 1943, Instituti i Historisë u emërua pas Ivane Javakhishvili. Në vitet 1944-1945, u hapën departamente të filozofisë, folklorit muzikor gjeorgjian dhe historisë të medicinës popullore gjeorgjiane në Institutin e Historisë. Në vitin 1946, Departamenti i Filozofisë u nda nga Instituti dhe u shpall institut i pavare.

Instituti i Historisë dhe Etnologjisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1977, Instituti i Historisë, Arkeologjisë dhe Etnografisë u nda nga Departamenti i Arkeologjisë, i cili u shpall si qendër e shkencës nëpërmjet lideritetit të Otar Lordkipanidze.

Në vitin 2006,instituti u riemëruese si Instituti i Historisë dhe Etnologjisë Ivane Javakhishvili.

Sipas të dhënave të vitit 2021, instituti ka pesë departamente: Historia e vendeve antike (drejtuar nga Levan Gordeziani), Historia dhe historia mesjetare e Gjeorgjisë (drejtuar nga Mariam Chkhartishvili), Historia e re dhe e bashkuar (drejtuar nga Avtandil Songhulashvili), Etnologjia e Gjeorgjisë (drejtuar nga Ketevan Khucishvili) dhe Departamente të Etnologjisë Kaukaze (drejtuar nga Roland Topchishvili). Edhe pse instituti përfshin një laborator të studimeve antropologjike.

Kërkime Shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Departamenti i Arkeologjisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njerëzit të njohur arkeologë: Andria Apakidze, Mikheil Ivashchenko, Germane Gobejishvili, Alexander Kalandadze, Giorgi Lomtatidze, Tariel Chubinishvili, Giorgi Tskitishvili dhe të tjerë kanë punuar në departamentin e arkheologjisë. Në vitin 1937, nën udhëheqjen e Ivane Javakhishvili dhe Nikoloz Berdzenishvili, u nisi studimi arkheologjik i Mtskhetës, në vitin 1947 - qyteti i Vanit (nën udhëheqjen e N. Khoshtaria), 1948-1949 - Studio i Ganjiskar ceramic enterprise dhe Rustavi town (led by Giorgi Lomtatidze), 1952 - Bichvinta town (led by Andria Apakidze), 1952 - Khovlegori and 1958 - bregu i Detit të Zi.

Në vitin 1959, Departamenti i Arkheologjisë u nda nga Departamenti i Masonrit dhe Epokës Bronzi (drejtuar nga Germane Gobejishvili) dhe Epokës Antike (drejtuar nga Andria Apakidze). Në vitin 1965, u themelua Departamenti i Epokës Përren dhe Arkheologjisë Medievale të Gjeorgjisë në institutin. Në vitin 1972, u themelua Departamenti i Monumenteve Arkheologjike të Gjeorgjisë, dhe në vitin tjetër, u themeluan Departamenti i Arkheologjisë së Epokës të hershme dhe të mesme Bronze, Departamenti i Arkheologjisë së Epokës të vonshme Bronze, dhe Laboratori i Rrugët Paleo-Urban.

Në vitin 1977,Qendra e Shkencave Arkheologjike u themelua si një qendër e shkencave të pavarur. Ekspeditat e Departamentit të Arkheologjisë së Epokës të hershme gjeorgjiane u organizuan në male të jugut të Gjeorgjisë, në valli i Tskaltsitela, në valli i Kodori dhe në rajonin e Terjola. Publikimet mbi problemet e Epokës së Përren janë bërë nga: Guram Grigolia, Medea Nioradze, L. Nebieridze, Luiza Tsereteli dhe të tjerë.

Që prej vitit 1969, studimet arkheologjike në fushë të Departamentit të Arkheologjisë Antike janë kryer në Mtskheta, Bichvinta, Gjorja e Borjomi, Vani, etj. Departamenti i Arkheologjisë Antike ka shtrojë koleksione: "Mtskheta" (ses vëllime) dhe "Pitiunti i Madh" (tre vëllime). Monografet u publikuan nga Andria Apakidze, Guram Lordkipanidze, Giorgi Dundua dhe të tjerë.

Departamenti i Etnologjisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Julieta Rukhadze në ekspeditën arkeologjike, khevsureti

Në departamentin etnografik të Institutit të Historisë dhe Etnologjisë, studimet u kryen në drejtime të ndryshme. Giorgi Chitaia u aktivizua në studimin e problemave të kultivit material dhe jetës së kultivuar, ai publikoi disa studime për instrumentet e përgjegjshme georgiane dhe sistemet e kultivimit, duke përfshirë: "Përgjegjshmëria e Rachulit", "Përgjegjshmëria e Kodrës së Ksnurit" dhe të tjerë.

Neli Bregadze ("Bëmati i Kultivuar në Gjeorgji"), Julieta Rukhadze ("Kultivimi Folk i Gjendës së Lindjes"), Mikheil Gegeshidze ("Kultivimi me Ujë në Gjeorgji") punuan në çështje të kultivimit, kultivimit të terasave, shkencës së tokës dhe agro-ethnografisë. Çështjet e viticulturës dhe prodhimit të verës u studjuan nga Levan Pruidze ("Viticultura dhe Vinifikimi në Gjeorgji, I, Racha"), a. Lekiashvili, L. Gabunia dhe të tjerë.

Malkhaz Abdushelishvili - Një nga themeluesit e Shkollës Antropologjike Gjeorgjiane

Giorgi Chitaia krijoi bazën për studimin e ndërtesave dhe kultivit të banueme dhe llojet e vendbanimeve duke përdorur dëshmi etnografike. Ndërtesat banimore në pjesët të ndryshme të Gjeorgjisë u studjuan nga Tinatin Ochiauri, Valerian Itonishvili ("Ndërtesat banimore në vallëz në të kaluarën dhe sot"), Julieta Rukhadze dhe të tjerë. Stafi i institutit gjithashtu studjoi mllejet e përhapura në Gjeorgji (S. Bedukadze), transportin folk (Mikheil Gegeshidze), keramikën georgiane (Luba Bochorishvili) dhe metaliurgjinë, instrumentat e drurit dhe të tjerë. Nga viti 1962 deri në 1968, anëtarët e departamentit etnografik studjuan monumentet kulturore në malin e Gjeorgjisë Lindore.

Nga viti 1945 deri në 1953, departamenti i Folkloreut Muzikor funksionoi në institut. Që nga vitet 1960, puna është fokusuar në etnografine muzikore. Stafi i departamentit studjoi këngët dhe instrumentet georgiane në aspektin historiko-etnografik (Nanuli Maisuradze, Manana Shilakadze).

Në vitin 1964, sektori i Antropologjisë u krijua në departamentin e Etnografisë, ku kryesisht u studjuan etnogjenia dhe historia e formimit të llojve. Problemat antropo-somatologjike të popullsisë së Gjeorgjisë dhe Kaukazit u studjuan edhe në sektorin e antropologjisë. Antropologët shpesh morën pjesë në ekspeditat e arkeologjisë për të marrë materiale paleoanthropologjike. Ekspeditat dermatoglipe dhe odontologjike filluan në vitin 1968.

Në vitin 1985, N. Abesadze hodhi themelimin e studimeve mbi proceset etnike. Roland Topchishvili punoi në çështjet e migrimit të popullsisë në territorin e Gjeorgjisë. Traditët e martesës nga të ndryshme pjesë të Gjeorgjisë u studjuan nga Valerian Itonishvili, Rusudan Kharadze, Liana Melikishvili dhe të tjerë.

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arkivi historik dhe etnografik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas ndryshimeve në institutin në vitin 2006, një njësi strukturore speciale u krijua: arkivi historik dhe etnografik. Materiali i ruajtur në departamentet e institutit u mbledh në arkiv. Së bashku me fondin arkiv të ekspeditave, instituti ruajnë:

Fondi arkivor personal[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fondi arkiv personalë të personaleve të stafit të institutit ruhen në fondin arkiv personal, duke përfshirë fondet personale të Nanuli Abesadze, Vere Bardavelidze, Lubë Bochorishvili, Mikheil Gegeshidze, Giorgi Lomtatidze, Alexi Ochiauri, Tinatin Ochiauri dhe të tjerë.

Fondi i Materialeve Grafike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fondi i materialit grafik, i cili ruhet në arkiv, përmban matematikat dhe skicat e monumenteve të trashëgimisë kulturore georgjane dhe kaukaziane, si dhe ndërtime religjioze, të banimit, të mbrojtjes dhe të bujqësisë. Materiale të bazuara në vitet 1930 dhe 1980.

Fondacioni i Muzikës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fondacioni kombinton shansonët që u regjistruan nga Sergi Zhgenti, Tamar Mamaladze, Shalva Aslanishvili dhe një regjisor të panjohur në pjesët e ndryshme të Gjeorgjisë. Në vitin 2005, me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës, Mbrojtjes së Monumenteve dhe Sportit të Gjeorgjisë dhe Arkivit Fonetik të Vjenës, materiali i fondit të muzikës u transferua plotësisht në trajnere digitale.

Publikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Kronos" është një revistë shkencore, të shkurtër, e kontrolluar nga bashkëpunëtorët, e cila publikon punime origjinale në fusha të historisë, etnologjisë, antropologjisë fizike, arkeologjisë dhe historisë e artit. Nëntori i parë i revistës u publikua në vitin 2020.

Koleksionet e Institutit të Historisë dhe Etnologjisë janë: "Punime të Shkencave Gjeorgjiane", "Probleme të Historisë të Re dhe të Reçente", "Koleksion Etnologjik i Kaukazit", "Probleme të Historisë së Mesjetës në Gjeorgji", "Punime Historiko-Etnologjike", "Procedurat e Institutit të Historisë dhe Etnologjisë" dhe "Koleksion Kaukaz-Near Eastern".

Drejtorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Simon Janashia (1936-1947)
 • Nikoloz Berdzenishvili (1947-1965)
 • Giorgi Melikishvili (1965-1999)
 • David Muskhelishvili (1999-2006)
 • Vazha Kiknadze (2006-2018)
 • Giorgi Cheishvili (2018–tani)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Gogilashvili, V. Chkhikvishvili, N. (1977). Akaki Shanidze: Bibliography. tbilisi. fq. 57. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 2. ^ Barkava, M. Gverdwiteli, Q. (1979). Arnold Chikobava: Bibliography. Tbilisi. fq. 52. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 3. ^ Barkava, M. Kvachadze, C. (2006). Vukol Beridze: Bibliography. Tbilisi. fq. 13. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 4. ^ Barkava, M. Dolidze, E. (1981). Nikoloz Berdzenishvili:Bibliography. Tbilisi. fq. 8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 5. ^ Gogilashvili, V. Dolidze, E. (2010). Giorgi Chitaia: Bibliography. Tbilisi: National Science Library. fq. 11, 34. ISBN 978-9941-0-2926-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 6. ^ Barkava, M. Baghatauri, N. (1986). Giorgi Tsereteli: Bibliography. Tbilisi. fq. 6, 26. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 7. ^ Barkava, M. Dolidze, E. (1978). Giorgi Akhvlediani: Bibliography. Tbilisi. fq. 39–40. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Parametri |work= është injoruar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)

Bibliografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]