Jump to content

Arnold Chikobava

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Arnold Chikobava
U lind në(1898-03-14)mars 14, 1898
VdiqNovember 5, 1985
Nënshkrimi

Arnold Chikobava (26) mars 1898 – 5 nëntor 1985) ishte një gjuhëtar dhe filolog gjeorgjian sovjetik më i njohur për kontributin e tij në studimet kaukaziane dhe për të qenë një nga kritikët më aktivë të teorisë së diskutueshme monogjenetike "jafetike" të Nicholas Marr të gjuhës..[1]

Chikobava lindi në fshatin e vogël Sachikobavo në Samegrelo, Gjeorgjia perëndimore. Ai u diplomua nga Universiteti Shtetëror i Tbilisit,i krijuar së fundmi në 1922 dhe fitoi një diplomë atje, duke shërbyer më vonë si docent (1926–33)dhe profesor(1933-85).Për vite me rradhe,ai drejtoi Departamentin e Studimeve Kaukaziane në Universitetin Shtetëror të Tbilisit (1933–60),dhe Departamentin e gjuhëve Ibero-Kaukaziane në Institutin e Gjuhësisë në Tbilisi(1936–85). Instituti, i drejtuar shkurtimisht nga Chikobava nga viti 1950 deri në 1952, tani mban emrin e tij. Në vitin 1941,ai u bë një nga anëtarët themelues të Akademisë së Shkencave të Gjeorgjisë dhe u zgjodh në Presidiumin e saj nga 1950 deri në 1963.Për punën e tij pjellore,ai u nderua me çmime dhe tituj të shumtë sovjetikë dhe ndërkombëtarë.[2] Ai shkroi një seri fjalorësh gjeorgjiane dhe vepra me ndikim mbi strukturën dhe historinë e gjuhëve kaukaziane .

Megjithatë,pjesa më e madhe e famës së tij erdhi përmes kritikës së tij ndaj teorisë spekulative gjuhësore të Marrit,e cila ishte adoptuar, për një kohë,si një ideologji zyrtare nga studiuesit sovjetikë.Ndërsa shumica e kundërshtarëve të Marrit u vunë nën presion të madh nga autoritetet sovjetike,Chikobava përfitoi nga miqësia e tij me Sekretarin e Parë të Komitetit Qendror të Gjeorgjisë, Kandid Charkviani, dhe vazhdoi sulmet e tij kundër hipotezave të Marrit.Më në fund,ai i dërgoi raportin e tij Jozef Stalinit ;ai u takua personalisht me Stalinin në vitin 1950.Së shpejti, Stalini denoncoi teorinë e Marr në artikullin e tij të famshëm Pravda mbi gjuhësinë(një shkrimtar fantazmë ishte,me shumë mundësi,vetë Chikobava).

Chikobava vdiq në Tbilisi në moshën 87-vjeçare.Ai u varros në mjediset e Universitetit Shtetëror të Tbilisit.

Publikime të zgjedhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Проблема простого предложения в грузинском языке. 1928; 2-е изд. 1968. (The problem of the simple sentence in Georgian. (In Russian.) 1928, 2nd ed. 1968.
 • Грамматический анализ чанского (лазского) диалекта с текстами. Тб., 1936. (Grammatical analysis of the Chan (Laz) dialect with texts. (In Russian.) Tbilisi 1936.)
 • Чанско-мегрельско-грузинский словарь. 1938. (Laz-Mingrelian-Georgian Dictionary. (In Russian.) 1938.)
 • Проблема эргативной конструкции в иберийско-кавказских языках. 1948. (The problem of the ergative construction in the Caucasian languages. (In Russian.) 1948.)
 • Введение в языкознание. 2-е изд. М., 1953. Ч. 1. (Introduction to Linguistics. (In Russian.) Part I. 2nd ed., Moscow 1953.)
 • Проблема языка как предмета языкознания. М., 1959. (The problem of language as subject of linguistics. (In Russian.) Moscow 1959.)
 • (B соавт. с И. Церцвадзе.) Аварский язык. 1962. (With I. Cercvadze: The Avar Language. (In Russian.) 1962.)
 • История изучения иберийско-кавказских языков. 1965. (History of Caucasian Linguistics. (In Russian.) 1965.)
 • Проблемы родства иберийско-кавказских языков. Махачкала, 1965. (Problems of the origin of the Caucasian languages. (In Russian.) Makhachkala 1965.)
 • Введение в иберийско-кавказское языкознание. 1979. (Introduction to Caucasian linguistics. (In Russian.) 1979.)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Tuite, K. (2008). "The Rise and Fall and Revival of the Ibero-Caucasian Hypothesis" (PDF). Historiographia Linguistica (në anglisht). 35 (1): 23–82. doi:10.1075/hl.35.1-2.05tui.
 2. ^ Mikaberidze, Alexander (ed., 2007), Chikobava, Arnold. Dictionary of Georgian National Biography. Accessed on July 3, 2007.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]