Instituti për Inxhinierinë Gjenetike dhe Bioteknologji Sarajevë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Logo

Instituti për inxhinieri gjenetike dhe bioteknologji, i njohur gjithashtu si INGEB, është publik Bosnjë-Hercegovinë shkencore, anëtar Universiteti i Sarajevës (UNSA),[1] Affiliate center of International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology – ICGEB. ICGEB was established as a special project of the United Nations organization for industrial development (UNIDO – United Nations industrial development organization).[2][3]

INGEB u themelua nën emrin "Qendra për Inxhinierinë Gjenetike dhe Bioteknologji", në vitin 1988. Kryesor, nëse jo kryesor, i themeluesve ishte Profesor Rifat Hadžiselimović,[4][5] me mbështetjen e Qeverisë së Republikës Socialiste të Bosnjës dhe Hercegovinë, ANUBiH dhe sistemeve më të mëdha ekonomike të B&H.[6] Pas dokumentit të themelimit, INGEB u besua funksionarëve të krijimit, krijuesit institucional dhe bartësit të punës së përgjithshme shkencore dhe profesionale në zhvillimin e bioteknologjisë molekulare në Bosnjë dhe Hercegovinë inxhinieri gjenetike dhe bioteknologjia.[7][8]

Me aktin përkatës ligjor, Kuvendi i Republikës së Bosnja dhe Hercegovinës në vitin 1993,[9] në fillim të Luftës së Bosnjes, mori të drejtën e themeluesit të institucionit dhe më vonë, në vitin 1999, themeluesi INGEB (si "institucion publik që do të veprojë në Universitetin e Sarajevës") mori përsipër Kantoni i Sarajevës.[10][11]

Struktura dhe aktivitetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në INGEB, ekzistojnë njësitë funksionale në vijim:

 • Laboratori për gjenetikë forenzike;
 • Laborator për gjenetikë njerëzore;
 • Laboratori për OMGJ dhe biosigurinë e ushqimit;
 • Laboratori për gjenetikë molekulare të burimeve natyrore;
 • Laboratori për bioinformatikë dhe biostatistikë, dhe
 • Laboratori për citogjenetikë dhe gjenotoksikologji.[12]

Shih gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Univerzitet u Sarajevu". Unsa.ba. Marrë më 3 gusht 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "What's New? - ICGEB". Icgeb.org. Marrë më 3 gusht 2017. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "BiH pristupila Međunarodnom centru za genetički inženjering i biotehnologiju". Klix.ba. Marrë më 2017-08-03. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Smajlović Z. (1987): Osnivanje Centra za genetičko inženjerstvo i biotehnoloiju – Korak u budućnost. "SBS", str. 10, Sarajevo.
 5. ^ Hadžiselimović, R. et al., Ed. (2008). "Jubilej INGEB 20", Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu (prvih 20 godina: 1988.–2008. INGEB, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
 6. ^ Konzorcijum za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (1987): "Samoupravni sporazum o udruživanju rada i sredstava za realizaciju projekta pokretanja i razvoja naučno-istraživačkog rada u oblasti genetičkog inženjerstva i biotehnologije u SR BiH", Sarajevo
 7. ^ Hadžiselimović, R. Ed. (1986). "Drušveni cilj VI: Osposobljavanje za samostalan razvoj biotehnologije na bazi genetičkog inženjerstva u procesima proizvodnje hrane, uzgoja šuma, proizvodnje farmaceutskih i drugih bioloških supstanci", Aneks Izvedbenog projekta. Prirodno–matemetički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
 8. ^ Osmanagić, M. Ur. (1989). "Tehnologija i razvoj", Edicija Jugoslavija u razvoju, Jugoslovenska naučna tribina, Jugoslovenski savez društava za širenje naučnih saznanja "Nikola Tesla", Beograd
 9. ^ Službeni list Republike Bosne i Hercegovine (1993). "Odluka o preuzimanju prava osnivača prema Centru za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju", Službeni list RBiH, Godina II, broj 4, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
 10. ^ "Zakon o visokom obrazovanju", Službene novine KS, Godina IV, Broj 17, str. 656-666, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
 11. ^ Hadžiselimović R., Kalabušić S., red. (2016). Prvih 56 godina - Monografija PMF UNSA. Sarajevo: Prirodno-matematički fakultet Sarajevo. ISBN 978-9958-592-84-3. Burimi përdor parametër të vjetëruar |editors= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "INGEB". Ingeb.unsa.ba. Marrë më 2017-08-03. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]