Inteligjencia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Inteligjencia zakonisht përkufizohet si shtresë shoqërore që përbëhet nga intelektualët. Në kuptim më të gjërë ajo është një shtresë e njerëzve të arsimuar të angazhuar në punët e ndërlikuara mendore, njerëz që kritikojnë, udhëheqin dhe prijnë në formimin e kulturës dhe politikës së shoqërisë së tyre. [1] Në kuadër të këtij grupi hyjnë edhe artistët, mësimdhënësit, akademikët, shkrimtarët si dhe njerëzit e letrave (hommes de lettres). [2] [3] Anëtarët individualë të shtresës së intelektualëve njihen si intelektualë. [4] [5] [6]

Statusi i shtresës së inteligjencës u ngrit në fund të shekullit XVIII, në Poloninë e kontrolluar nga Rusia, gjatë Epokës së Ndarjeve (1772–1795). Në shekullin XIX intelektuali polakë Bronisław Trentowski përdori fjalën intelligentcja (intelektualët) për të identifikuar dhe përshkruar shtresën e arsimuar dhe profesionalisht aktive shoqërore e patriotike të borgjezisë të cilët mund të ishin udhëheqës kulturorë të Polonisë, atëherë nën autoritetin e regjimit të Rusisë cariste autokrate, nga fundi i shekullit XVIII deri në fillim të shekullit XX. [7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Pascal Ory and Jean-François Sirinelli, Les Intellectuels en France. De l'affaire Dreyfus à nos jours (The Intellectuals in France: From the Dreyfus Affair to Our Days), Paris: Armand Colin, 2002, p. 10.
 2. ^ Williams, Raymond. Keywords: A Vocabulary of Culture and Society (1983) Rev. Ed., p. 170.
 3. ^ Tomasz Kizwalter (tetor 2009). transl. by Agnieszka Kreczmar. "The History of the Polish Intelligentsia" (PDF file, direct download). Acta Poloniae Historica (në polonisht): 241–242. ISSN 0001-6829. Marrë më 16 dhjetor 2013. Jerzy Jedlicki (ed.), Dzieje inteligencji polskiej do roku 1918 [The History of the Polish Intelligentsia until 1918]; and: Maciej Janowski, Narodziny inteligencji, 1750–1831 [The Rise of the Intelligentsia, 1750–1831].
 4. ^ Intelligentsia. Larousse en ligne. http://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/intelligentsia/435581[lidhje e vdekur]
 5. ^ Intelligentsia, Intelligentzia. TLFi. http://www.cnrtl.fr/definition/intelligentsia.
 6. ^ Alain Rey, Dictionnaire historique de la langue française, article « intelligence », faqja, Éditions Le Robert, Paris, 2010.
 7. ^ Billington, James H. Fire in the Minds of Men (0000), p. 231.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Gella A., 1987, « A Structural Definition of the Intelligentsia Against the Background of Three Historical Periods », in: R. P. Mohan (dir.), The Mythmakers. Intellectuals and the Intelligentsia in Perspective, New York, Greenwood Press, pp. 79 - 97.
 • Richard Pipes (trad. de l'anglais par Andreï Kozovoï), Histoire de la Russie des tsars (« Russia under the Old Regime »), Paris, Perrin, coll. « Pour l'histoire », 2013 (1re éd. 1974), 464 p. (ISBN 978-2262039929, présentation en ligne [archive]), chap. 10 (« L'intelligentsia »)
 • Vitaly Tepikin, La cristallisation de l'intelligentsia, Ivanovo, Ivanovo University Press, 2011, pp. 45-52.
 • Boborykin, P.D. Russian Intelligentsia In: Russian Thought, 1904, # 12 (In Russian; Боборыкин П.Д. Русская интеллигенция// Русская мысль. 1904. №12;)
 • Zhukovsky V. A. From the Diaries of Years 1827–1840, In: Our Heritage, Moscow, #32, 1994. (In Russian; Жуковский В.А. Из дневников 1827–1840 гг. // Наше наследие. М., 1994. №32.)