Jump to content

Intelektualizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jeta e mendjes: pionieri filozofik, Sokrati (rreth.469–399 p.e.s. )

Intelektualizmi tregon përdorimin, zhvillimin dhe ushtrimin e intelektit ; praktika e të qenurit intelektual ; dhe "Jeta e mendjes". [1] [2] Në fushën e filozofisë, "intelektualizmi" herë pas here është sinonim i " racionalizmit ", domethënë njohuri që rrjedh më së shumti nga arsyeja dhe nga arsyetimi. [3] [4] Në aspektin shoqëror, "intelektualizmi" nënkupton: mbivlerësimin e punës mendore, teorisë, shkencës, dhe rolit të specialistëve e përgjithësisht të punës së intelektualëve dhe nënvlerësimi i aftësive krijuese e drejtuese të masave punonjëse, i punës prodhuese në zhvillimin shoqëror e në tërë jetën e vendit; qëndrim i lëkundshëm në jetën dhe në veprimtarinë shoqërore. Pra një "vëmendje shumë e përqëndruar në të menduar" dhe ftohtësi emocionale, "mungesë dashurie dhe ndjenje".

  1. ^ "Answers.com". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Merriam-Webster". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (Definition)
  3. ^ "intellectualism". Marrë më 4 shkurt 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (Oxford definition)
  4. ^ "Encarta". Arkivuar nga origjinali më 1 nëntor 2009. Marrë më 23 nëntor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (Definition)