Intervista e punës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një kandidate në një intervistë pune.

Një intervistë pune është një intervistë që përbëhet nga një bisedë midis një aplikanti për punë dhe një përfaqësuesi të një punëdhënësi, e cila kryhet për të vlerësuar nëse aplikanti duhet të punësohet.[1]

Intervistat janë një nga pajisjet më të përdorura për përzgjedhjen e punonjësve. Intervistat ndryshojnë në masën në të cilën janë strukturuar pyetjet, nga një bisedë krejtësisht e pastrukturuar dhe e lirë në një intervistë të strukturuar në të cilën aplikantit i kërkohet një listë e paracaktuar pyetjesh në një rend të caktuar; Intervistat e strukturuara janë zakonisht parashikues më të saktë se cilët aplikantë do të bëjnë punonjës të përshtatshëm, sipas studimeve kërkimore.[2]

Një intervistë pune zakonisht i paraprin vendimit të punësimit. Intervistës zakonisht i paraprin vlerësimi i CV-ve të dorëzuara nga kandidatët e interesuar, ndoshta duke shqyrtuar aplikimet për punë ose duke lexuar shumë rezyme. Më pas, pas këtij shqyrtimi, përzgjidhet një numër i vogël i kandidatëve për intervista.

Mundësitë e intervistës potenciale për punë përfshijnë gjithashtu ngjarjet e rrjetëzimit dhe panairet e karrierës. Intervista e punës konsiderohet si një nga mjetet më të dobishme për vlerësimin e punonjësve të mundshëm.[3] Ai gjithashtu kërkon burime të konsiderueshme nga punëdhënësi, por është demonstruar se është jashtëzakonisht i pabesueshëm në identifikimin e personit optimal për vendin e punës. Një intervistë gjithashtu i lejon kandidatit të vlerësojë kulturën e korporatës dhe nevojat e punës.

Raunde të shumta intervistash pune dhe/ose metoda të tjera të përzgjedhjes së kandidatëve mund të përdoren kur ka shumë kandidatë ose kur puna është veçanërisht sfiduese ose e dëshirueshme. Raundet e mëparshme të quajtura ndonjëherë 'intervista shqyrtimi' mund të përfshijnë më pak staf nga punëdhënësit dhe zakonisht do të jenë shumë më të shkurtra dhe më pak të thelluara. Një qasje gjithnjë e më e zakonshme e intervistës fillestare është intervista telefonike. Kjo është veçanërisht e zakonshme kur kandidatët nuk jetojnë pranë punëdhënësit dhe ka avantazhin e mbajtjes së kostove të ulëta për të dyja palët. Që nga viti 2003, intervistat janë mbajtur përmes softuerit për video konferenca, si Skype.[4] Pasi të jenë intervistuar të gjithë kandidatët, punëdhënësi zakonisht zgjedh kandidatin(ët) më të dëshirueshëm dhe fillon negocimin e një oferte pune.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dipboye, Robert L.; Macan, Therese; Shahani-Denning, Comila (2012). "The Selection Interview from the Interviewer and Applicant Perspectives: Can't Have One without the Other". përmbledhur nga Schmitt, Neal (red.). The Oxford Handbook of Personnel Assessment and Selection. Oxford University Press. fq. 323–352. doi:10.1093/oxfordhb/9780199732579.013.0015. ISBN 978-0-19-993069-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Wiesner, Willi H.; Cronshaw, Steven F. (dhjetor 1988). "A meta-analytic investigation of the impact of interview format and degree of structure on the validity of the employment interview*". Journal of Occupational Psychology. 61 (4): 275–290. doi:10.1111/j.2044-8325.1988.tb00467.x. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "The Value or Importance of a Job Interview". Houston Chronicle. Marrë më 2014-01-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "INTRODUCTION TO INTERVIEWING". Brandeis University. Marrë më 2015-05-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)