Curriculum vitae

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shembull i llojit të CV-së së gjerë që përdoret në akademi, në këtë rast 69 faqe.

anglisht, një curriculum vitae (Latinisht: "kursi i jetës",[1][2][3][4] shpesh i shkurtuar në CV) është një përmbledhje e shkurtër me shkrim e karrierës, kualifikimeve dhe arsimimit të një personi. Ky është përdorimi më i zakonshëm në anglishten britanike.[5][6]Amerikën e Veriut, përdoret termi résumé (e shkruar gjithashtu rezyme), duke iu referuar një përmbledhjeje të shkurtër të karrierës.[7][8]

Termi curriculum vitae dhe shkurtesa e tij, CV, përdoren gjithashtu veçanërisht në akademi për t'iu referuar përmbledhjeve të gjera apo edhe të plota të karrierës, kualifikimeve dhe arsimimit të një personi, duke përfshirë botime dhe informacione të tjera. Kjo ka shkaktuar keqkuptimin e përhapur se është e gabuar t'i referohen CV-ve të shkurtra si CV në anglishten amerikane dhe se CV-të e shkurtra duhet të quhen rezyme, por kjo nuk mbështetet nga përdorimi i regjistruar në fjalorët amerikanë. Për shembull, Universiteti i Kalifornisë, Davis vëren se "në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, CV-ja dhe rezymeja nganjëherë përdoren në mënyrë të ndërsjellë" ndërsa përshkruan dallimin e përbashkët të bërë në akademinë e Amerikës së Veriut midis përdorimit të këtyre termave për t'iu referuar dokumenteve me përmbajtje dhe gjatësi të ndryshme.

Në shumë vende, një CV e shkurtër është zakonisht informacioni i parë që një punëdhënës i mundshëm merr nga një punëkërkues dhe CV-të zakonisht përdoren për të kontrolluar aplikantët, shpesh të ndjekur nga një intervistë. CV-të mund të kërkohen gjithashtu për aplikantët për programe passekondare, bursa, grante dhe bursa. Në vitet 2010, u bë e njohur për aplikantët që t'u ofronin punëdhënësve një version elektronik të CV-së së tyre me email, përmes një faqe interneti punësimi ose të publikuar në një shërbim të rrjeteve sociale të orientuar drejt punës, si LinkedIn.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ In English, the first part is always pronounced like when this simple English word is used alone, never as in Latin (even by people who know Latin well), but vitae is pronounced in various ways depending on how much the speaker knows about Latin. The Classical Latin pronunciation was [ˈwiː.tae̯], but even most people who learned Latin in school are unaware of the linguistically reconstructed correct pronunciation of Latin. Instead, they use the pronunciation /ˈvt/, which is the pronunciation of Latin commonly taught in school in the past, or /ˈwt/, the one increasingly taught today. Most people nowadays never have any Latin in school, and many of them use the pronunciation /ˈvt/.
  2. ^ "Curriculum Vitae | Definition of Curriculum Vitae by Merriam-Webster". merriam-webster.com. Marrë më 27 qershor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "American Heritage Dictionary Entry: curriculum vitae". ahdictionary.com. Marrë më 27 qershor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Definition of "curriculum vitae" by Oxford Dictionary on Lexico.com
  5. ^ "Curriculum Vitae | Definition of Curriculum Vitae by Merriam-Webster". merriam-webster.com. Marrë më 27 qershor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Definition of "curriculum vitae" by Oxford Dictionary on Lexico.com
  7. ^ Definition of "résumé" by Merriam-Webster
  8. ^ Definition of "résumé" by Oxford Dictionary on Lexico.com