Jump to content

Inxhinieria e kontrollit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sistemet e kontrollit luajnë një rol kritik në fluturimin hapësinor .

Inxhinieria e kontrollit ose inxhinieria e sistemeve të kontrollit është një disiplinë inxhinierike që merret me sistemet e kontrollit, duke zbatuar teorinë e kontrollit për të projektuar pajisjet dhe sistemet me sjelljet e dëshiruara në mjediset e kontrollit. [1] Disiplina e kontrolleve mbivendoset dhe zakonisht mësohet së bashku me inxhinierinë elektrike dhe inxhinierinë mekanike në shumë institucione në mbarë botën. [1]

Praktika përdor sensorë dhe detektorë për të matur performancën e outputit të procesit që kontrollohet; këto matje përdoren për të siguruar reagime korrigjuese që ndihmojnë për të arritur performancën e dëshiruar. Sistemet e krijuara për të funksionuar pa kërkuar kontributin e njeriut quhen sisteme automatike të kontrollit (siç është kontrolli i lundrimit për rregullimin e shpejtësisë së një makine). Aktivitetet inxhinierike të sistemeve të kontrollit, të natyrës shumëdisiplinore, përqendrohen në zbatimin e sistemeve të kontrollit që rrjedhin kryesisht nga modelimi matematikor i një game të ndryshme sistemesh . [2]

  1. ^ a b "Systems & Control Engineering FAQ | Electrical Engineering and Computer Science". engineering.case.edu (në anglisht). Case Western Reserve University. 20 nëntor 2015. Marrë më 27 qershor 2017.
  2. ^ Burns, S. Roland. Advanced Control Engineering. Butterworth-Heinemann. Auckland, 2001. ISBN 0750651008