Inxhinieria mekanike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Motori W16 i Bugatti Veyron. Inxhinierët mekanikë projektojnë motorë, termocentrale, makineri të tjera.

Inxhinieria mekanike është studimi i makinave fizike që mund të përfshijnë forcë dhe lëvizje. Është një degë inxhinierike që kombinon parimet e fizikës dhe matematikës inxhinierike me shkencën e materialeve, për të projektuar, analizuar, prodhuar dhe mirëmbajtur sistemet mekanike.[1] Është një nga degët më të vjetra dhe më të gjera të inxhinierisë.

Inxhinieria mekanike kërkon një kuptim të fushave kryesore duke përfshirë mekanikën, dinamikën, termodinamikën, shkencën e materialeve, dizajnin, analizën strukturore dhe energjinë elektrike. Përveç këtyre parimeve thelbësore, inxhinierët mekanikë përdorin mjete të tilla si dizajni me ndihmën e kompjuterit (CAD), prodhimi me ndihmën e kompjuterit (CAM) dhe menaxhimin e ciklit jetësor të produktit për të projektuar dhe analizuar impiantet e prodhimit, pajisjet dhe makineritë industriale, sistemet e ngrohjes dhe ftohjes. sistemet e transportit, avionët, mjetet ujore, robotika, pajisjet mjekësore, armët dhe të tjera.[2][3]

Inxhinieria mekanike u shfaq si një fushë gjatë Revolucionit Industrial në Evropë në shekullin e 18-të; megjithatë, zhvillimi i saj mund të gjurmohet disa mijëra vjet në mbarë botën. Në shekullin e 19-të, zhvillimet në fizikë çuan në zhvillimin e shkencës së inxhinierisë mekanike. Fusha ka evoluar vazhdimisht për të inkorporuar përparim dhe përmirësime të teknologjisë; sot inxhinierët mekanikë po ndjekin zhvillime në fusha të tilla si përbërësit e materialeve, mekatronika dhe nanoteknologjia. Inxhinieria mekanike gjithashtu ka të bëjë me inxhinierinë ajrore e detare, inxhinierinë hapësirore, inxhinierinë energjetike, inxhinierinë metalurgjike, dhe lidhet në punime me inxhinierinë civile, inxhinierinë strukturore, inxhinierinë elektrike, inxhinierinë e prodhimit, inxhinierinë kimike, inxhinierinë industriale dhe disiplina të tjera inxhinierike në sasi të ndryshme. Inxhinierët mekanikë mund të punojnë gjithashtu në fushën e inxhinierisë biomjekësore, veçanërisht me biomekanikën, fenomenet e transportit, biomekatronikën, bionanoteknologjinë dhe modelimin e sistemeve biologjike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "What is Mechanical Engineering?". 28 dhjetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Stampa:Cite dictionary
  3. ^ Stampa:Cite dictionary