Jump to content

Islandezët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Islandezët (islandisht: Íslendingar) janë një grup etnik dhe komb që janë vendas në shtetin ishullIslandës. Ata flasin islandisht, një gjuhë gjermanike veriore.

Islandezët krijuan vendin e Islandës në mesin e vitit 930 e.s. kur Alþingi (parlamenti) u takua për herë të parë. Islanda ra nën sundimin e mbretërve norvegjezë, suedezë dhe danezë, por rifitoi sovranitetin e plotë nga monarkia daneze më 1 dhjetor 1918, kur u krijua Mbretëria e Islandës. Më 17 qershor 1944, Islanda u bë republikë. Luteranizmi është feja mbizotëruese. Të dhënat historike dhe të ADN-së tregojnë se rreth 60 deri në 80 përqind e kolonëve meshkuj ishin me origjinë norvegjeze (kryesisht nga Norvegjia Perëndimore) dhe një përqindje e ngjashme e grave ishin me origjinë galike nga Irlanda dhe nga Skocia periferike.

Islanda është një masë tokësore gjeologjikisht e re, e cila është formuar rreth 20 milionë vjet më parë për shkak të shpërthimeve vullkanike në kreshtën e Atlantikut të mesëm. Një nga ishujt e fundit më të mëdhenj që ka mbetur i pabanuar, data e parë e vendbanimit njerëzor përgjithësisht pranohet të jetë viti 874, megjithëse ka disa prova që sugjerojnë veprimtarinë njerëzore përpara mbërritjes norvegjeze.