Jump to content

Jernej Kopitar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jernej Kopitar
U lind në
Repnje, Sllovoeni
Vdiq
ShtetësiaSlloven

Jernej Bartol Kopitar (21 gusht 1780 - 11 gusht 1844) ishte një gjuhëtar dhe filolog nga Sllovenia që punonte në Vjenë. Ai gjithashtu punoi si censor perandorake për letërsinë sllovene në Vienë. Ai është më i njohur për rolin e tij në reformën në gjuhën serbe, të iniciuar nga Vuk Stefanoviq Karadzic, ku luajti një rol jetësor në mbështetjen e reformës duke përdorur reputacionin dhe ndikimin e tij si filolog i sllavëve.

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kopitar ka lindur në fshatin e vogël KarniolaRepnje pranë Vodices, në atë që atëherë ishte monarkia e Hapsburgëve dhe tani është në Slloveni. Pas diplomimit nga liceu në Ljubljanë, ai u bë mësues privat në shtëpinë e baronit Sigmund Zois, një sipërmarrës i njohur, shkencëtar dhe mbrojtës i arteve. Kopitar më vonë u bë sekretar dhe bibliotekar personal i Zois. Gjatë kësaj periudhe, ai u njoh me rrethin e intelektualëve të Iluminizmit që u mblodhën në rezidencën Zois, si dramaturgu dhe historiani Anton Tomaž Linhart, poeti dhe redaktori Valentin Vodnik dhe filologu Jurij Japelj.

Karriera si një mbikqyrës dhe gjuhëtar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1808, ai u shpërngul në Vjenë, ku studioi juridikun. Në të njëjtën kohë, ai zhvilloi një interes në analizën krahasuese të gjuhëve sllave, të cilave ai do t'i kushtonte tërë jetën e tij të mëvonshme. Ai u punësua si bibliotekar dhe më pas një administrator në Bibliotekën e Gjykatës së Vjenës. Më vonë ai u bë censura kryesore për librat e shkruar në gjuhët sllave dhe greqishten moderne.

Midis gjuhëtarve evropianë, ai u konsiderua si një shkencëtar dhe mendimtar i vlefshëm. Veçanërisht e rëndësishme është korrespondenca e tij me filologun Bohem Jozef Dobrovský, babanë e tij shpirtëror dhe më vonë me filologun serb Vuk Karadzic.[1] Në 1808, ai shkroi në gjermanisht dhe botoi gramatikën e parë shkencore sllovene, të titulluar Grammatik der Slavischen Sprache në Krain, Kärnten und Steyermark (Gramatika e gjuhës sllave në Karnevë, Karintië dhe Styria). Në veprën e tij Glagolita Clozianus (1836), ai botoi versionin e parë të rishikuar në mënyrë kritike, të përkthyer dhe të shënuar të dorëshkrimeve Freising, veprën më të vjetër të njohur në gjuhën sllovene dhe punën e parë në çdo gjuhë sllave të shkruar në alfabetin latin. Në të njëjtën punë, ai e avanconte Teorinë Panoneze të zhvillimit të Sllavisë së Përbashkët - një teori që tani është në modë përsëri përmes studimeve paleolinguistike moderne dhe arkeologjisë.

Nën ndikimin e përpjekjeve të një grupi bashkëkohësish filologësh sllovene të Karintit, sidomos Urban Jarnik dhe Matija Ahacel, Kopitar u përpoq të edukonte një gjeneratë të re të gjuhëtarëve që do të zhvillonin gramatika dhe libra, të mbështetnin reformën ortografike dhe të mbledhnin literaturë popullore. Për shkak të këtyre përpjekjeve, atij iu dha një karrige(vend) në Liceun e Lubjanës në 1817.

Reformat e gjuhëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fillim të viteve 1830, Kopitar u përfshi në Luftën Sllovene Alfabeti (Slloven: Abecedna vojna, ose Črkarska pravda), një debat mbi reformën ortografike. Ai mbështeti reformat radikale të alfabetit të vjetër Bohoriç, të përparuar së pari nga Peter Dajnko dhe më pas nga Franc Serafin Metelko. Kundërshtari kryesor i Kopitar në konflikt ishte filologu Matija Čop. Çopi e bindi shkencëtarin e mirënjohur çek František Čelakovský që të publikojë një kritikë shkatërruese mbi reformat e propozuara të alfabetit, të cilat dëmtuan autoritetin e Kopitar. Çështja u zgjidh me adoptimin kompromis të alfabetit latin të Gajit. Çop dhe Kopitar gjithashtu nuk u pajtuan për çështjen nëse sllovenët duhet të zhvillojnë kulturën e tyre kombëtare. Kopitar favorizoi evolucionin gradual drejt një gjuhe të përbashkët letrare për të gjithë popujt e sllavëve të jugut, me dialekte sllovene që mbetën gjuha e gjuhës bisedore të peansantry. Çop, nga ana tjetër, këmbënguli në krijimin e një kulture të lartë në slloven që do të ndiqte trendet bashkëkohore letrare. Një nga mbështetësit kryesorë të projektit të Çop, poeti France Prešeren, kritikoi ashpër pikëpamjet e Kopitar, të cilat çuan në konfrontime të shpeshta midis të dyve.

Politikisht, Kopitar ishte mbështetës i Austroslavismit, një doktrinë që synonte unitetin e popujve sllavë brenda Perandorisë Austriake. Ai ishte gjithashtu një konservator i vendosur dhe përkrahës i regjimit Metternich, me një qasje paternaliste ndaj kulturës fshatare. Nga ana tjetër, Čop dhe Prešeren theksuan kultivimin e gjuhës sllovene si mjet për shfaqjen e një inteligjencie sllovene që do të nxiste dhe zhvillonte një identitet të veçantë slloven brenda kornizës së solidaritetit sllav. Pas Luftës së Alfabetit në vitet 1830, ndikimi politik dhe kulturor i Kopitar në territorin e tij slloven u zvogëlua ndjeshëm. Në të njëjtën kohë, megjithatë, ai fitoi ndikim në mesin e inteligjencës tjetër sllave të Jugut, sidomos asaj serbe. Ai ndikoi Vuk Stefanoviq Karadzic në formimin e një standardi të ri për gjuhën letrare serbe në bazë të përdorimit të përbashkët.

Vdekja dhe trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Guri i Jernej Kopitar në Vjenë, më vonë u zhvendos në varrezën Navje në Lubjanë.
Varri i Jernej Kopitar në parkun memorial të Navje në Lubjanë.

Kopitar vdiq në Vjenë më 11 gusht 1844, thuhet se Karadzic ishte në shtratin e vdekjes. Guri i tij i varrit shfaqet në Varrezat Navje në Ljubljanë, në buzë të varrezës së ish-Shën Kristofrit. Një lagje në Beograd, kryeqyteti i Serbisë, i quajtur Kopitareva Gradina, është emëruar pas tij.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kitin, Marko (2013). "Jernej Kopitar" Arkivuar 22 nëntor 2016 tek Wayback Machine. Ljubljana Municipal Library.