Jump to content

Kakava

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Duke kërcyer gra rome me muzikë gjatë Kakava 2015 në Edirne.

Kakava është një organizim festiv i romëveTurqi. Vendi i origjinës së saj është Trakia Lindore në Turqi.

Besimi se një Shpëtimtar Baba Fingo do të vinte dhe do t'i shpëtonte është i pavdekshëm në folklorin romë të romanlarëve në Turqi . Besohet se ai ishte një Komandant i Trupave të Faraonit nga Ushtria e Egjiptit të lashtë.[1] Romët turq zbresin në buzë të lumit Tundzha, natën e 5–6 majit që ata vendosën si ditën që kishte ndodhur "Ngjarja e Shpëtimit". Ata vendosin qirinj në lumë dhe lajnë duart, fytyrën dhe këmbët në ujë, për kujtim të kesaj dite te mrekullueshme. Baza kryesore e gëzimit është pavdekësia e Shpëtimtarit Baba Fingo. Në turqisht një thënie: Baba Fingo Gelecek, Bütün Dertler Bitecek (Babai Fingo do të vijë, të gjitha problemet do të mbarojne). Për këtë arsye, ata argëtohen çmendurisht.[2]

Vallëzimi i grave nën muzikën rome gjatë Kakava 2015 në Edirne.
  1. ^ Kolor. Journal on moving communities - 2006 - Vol. 6 - N.1. ISBN 9789044120080. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Karaçam, quoted in Alpman, 1997:98-99