Kali i detit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kali i detit
Vargu kohor: Mioceni i hershëm - tani
Hippocampus
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:
Gjinia:
Hippocampus

Kali i detit është emri që u është dhënë 46 specieve të peshqve të vegjël detarë në gjininë Hippocampus. "Hippocampus" vjen nga greqishtja e lashtë hippokampos (ἱππόκαμπος hippókampos), nga hippos (ἵππος híppos) që do të thotë "kal" dhe kampos (κάμπος kámpos) që do të thotë "përbindësh deti".[1][2]

Kuajët e detit kanë përmasa nga 1.5 deri në 35.5 cm. Ata janë emëruar për pamjen e tyre të kuajve, me qafë të përkulur dhe koka të gjata të hundës dhe një feçkë dhe bisht të veçantë. Megjithëse janë peshq kockor, ata nuk kanë luspa, por më tepër lëkurë të hollë të shtrirë mbi një seri pllakash kockore, të cilat janë rregulluar në unaza në të gjithë trupat e tyre. Armatura e pllakave kockore gjithashtu i mbron ata nga grabitqarët, dhe për shkak të këtij skeleti të jashtëm, ata nuk kanë më brinjë. Kuajt e detit notojnë drejt, duke u shtyrë para duke përdorur pendën dorsale.

Në mënyrë të pazakontë midis peshqve, një kalë deti ka një qafë fleksibël, të përcaktuar mirë. Ajo gjithashtu ka një kurriz ose brirë në kokë, e quajtur "coronet", e cila është e veçantë për secilën specie.

Kuajt e detit notojnë shumë dobët, duke tundur me shpejtësi një pendë dorsale dhe duke përdorur pendë kraharori për të drejtuar. Peshku me lëvizjen më të ngadaltë në botë është H. zosterae (kali i detit xhuxh), me një shpejtësi maksimale prej rreth 1.5 m në orë. Meqenëse ata janë notarë të dobët, ka shumë të ngjarë të gjenden duke pushuar me plagën e tyre të bishtit prehensile rreth një objekti të palëvizshëm. Ata kanë hunda të gjata, të cilat i përdorin për të thithur ushqim dhe sytë e tyre mund të lëvizin të pavarur nga njëri-tjetri si ato të një kameleoni.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Shorter Oxford English Dictionary (në anglisht). Oxford, UK: Oxford University Press. 2007. ISBN 978-0199206872.
  2. ^ ἱππό-καμποςἵπποςκάμπος A Greek–English Lexicon