Kallajxhi në Gjilan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Zeja e Kallajxhinjve ishte lidhur me zejen e kazanxhinjve, ku zeja e kallajxhinjve kallaisnin enët e bakrit, por edhe i arnonin.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kallajxhinj ishin zakonisht gabelët - romët ortodoksë, por edhe ndonjë rom apo gabel mysliman. Si në qytet edhe në fshatra të rrethinës shiheshin kallajxhi shëtitës, që punonin në vende të hapura me materialet që sillnin me vete me kuaj e mushka dhe kallaisnin enë të ndryshme bakri. Në literaturën e kohës thuhet se në fillim të shekullit XX[1], punonin 3 kallajxhinj, dy romë dhe një serb. Oda Zejtare e rrethit, për periudhën nga viti 1945-1962, shënon gjithsej 29 kallajxhinj me leje pune, por vetëm 3 prej tyre kishin dyqanet e tyre, Radomir S. Vasiq dhe Dragutin T. Vuksanoviq, në rrugën "Medlin Olbrajt"[2] dhe Sami Mula, në rrugën "Adem Jashari"[3]. Kallajxhinjtë romë me leje pune punonin në shtëpitë e tyre, kurse disa prej tyre i ndihmonin në dyqanin e tij Todor Gogës. Gabelët jetonin edhe nga lëmosha në Gjilan e fshatra të rrethinës, bënin korpa, sita e reshet.[4]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Shekulli XX".
  2. ^ ""Medlin Olbrajt"".
  3. ^ ""Adem Jashari"".
  4. ^ Selmani, Alirizah. Gjilani qendra e anamoravës. pika 5a.  978-9951-621-04-5.