Oda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg Ky artikull shtjellon termin Oda për kuptime tjera të kësaj fjale shiko Oda (kthjellim)
Një odë tipike shqiptare.

Oda është një dhomë e zakonshme në një shtëpi tradicionale shqiptare, e përdorur për mikpritjen. Ajo merret si dhoma më e madhe dhe më e mirë e shtëpisë e cila ka vatrën dhe është e pajisur me disa zbukurime tradicionale shqiptare që vijojnë kryesisht nga mesjeta por edhe më herët.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Oda përdoret nga i zoti i shtëpisë për të pritur dhe argëtuar mysafirët.[1][2] Zakonisht, pritësi dhe të ftuarit në odë janë burra të moshuar dhe burra të martuar. Deri në fund të shekullit XX, gratë dhe djemtë e rinj nuk lejoheshin të hynin në dhomë. Në oda, burrat flasin, marrin diskutime politike dhe këndojnë këngë epike deri në orët e vona. Gjatë një seance në odë, ngjarjet dhe traditat historike trashëgohen gojarisht përmes diskutimeve dhe këngëve.[3]

Në odat, dijet u shpërndanë brez pas brezi përmes këngëve dhe tregimeve epike. Gjatë shekullit XIX dhe XX – për të kundërshtuar ndalimet turke dhe serbe të gjuhës shqipe – odat u përdorën në mënyrë të fshehtë për mësime në shqip. Në Jugosllavi, shumë oda të Kosovës u shndërruan në klasa dhe shkolla shtëpiake për të ringjallë dhe ruajtur arsimin shqip.[4]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kostovicova 2005, pp. 113-114.
  2. ^ Lanzinger 2006, pp. 244.
  3. ^ Lanzinger 2006, pp. 244
  4. ^ Kostovicova 2005, pp. 113-114.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]