Jump to content

Kampi i përqendrimit në Jasenovac

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Të burgosurit e Jasenovacit hyjnë në kamp. Ustashët po konfiskojnë sendet e tyre

Jasenovac ishte një kamp përqendrimi dhe shfarosjeje i krijuar në fshatin me të njëjtin emër nga autoritetet e Shtetit të Pavarur të Kroacisë (NDH) në Jugosllavinë e pushtuar gjatë Luftës së Dytë Botërore. Kampi i përqendrimit, 1 nga 10 më të mëdhenjtë në Evropë, u krijua dhe u operua nga regjimi qeverisës i ustashëve, i vetmi regjim bashkëpunues nazist në Evropë që operonte kampet e veta të shfarosjes, për serbët, romët, çifutët dhe disidentët politikë. Ai shpejt u rrit në kampin e 3-të më të madh të përqendrimit në Evropë.

Kampi u krijua në gusht 1941, në një tokë moçalore në bashkimin e lumenjve Sava dhe Una pranë fshatit Jasenovac dhe u shpërbë në prill 1945. Ai ishte "i njohur për praktikat e tij barbare dhe numrin e madh të viktimave". Ndryshe nga kampet gjermane të drejtuara nga nazistët, Jasenovacit i mungonte infrastruktura për vrasje masive në shkallë industriale, si dhomat e gazit. Në vend të kësaj, ajo "e specializuar në dhunën kokë më kokë të një lloji veçanërisht brutal" dhe të burgosurit u vranë kryesisht me përdorimin e thikave, çekiçëve dhe sëpatave ose qëlloheshin.

Në Jasenovac, shumica e viktimave ishin serbë (si pjesë e gjenocidit të serbëve); të tjerët ishin romë (Porajmos), hebrenj (Holokaust) dhe socialistë. Jasenovac ishte një kompleks prej pesë nënkampesh të shtrira në 210 km2 në të dy brigjet e lumenjve Sava dhe Una. Kampi më i madh ishte kampi "Brickworks" në Jasenovac, rreth 100 km në juglindje të Zagrebit. Kompleksi i përgjithshëm përfshinte nën-kampin Stara Gradiška, terrenet e vrasjeve përtej lumit Sava në Gradina Donja, pesë ferma pune dhe kampin e romëve të Ushtica.

Ka pasur shumë debate dhe polemika në lidhje me numrin e viktimave të vrarë në kompleksin e kampit të përqendrimit Jasenovac gjatë funksionimit të tij prej më shumë se tre vjet e gjysmë. Gjatë dekadave të fundit, është krijuar një konsensus në mbështetje të vlerësimeve se regjimi ustashe ka vrarë diku afër 100,000 njerëz në Jasenovac midis viteve 1941 dhe 1945.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]