Jump to content

Klima e Shqipërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Klasfikimi i llojeve të klimës së Shqipërisë sipas Köppen.

Shqipëria ka një shumëllojshmëri sistemesh klimatike. Me bregun e saj bregdetar përballë Detit Adriatik dhe detit Jon në Detin Mesdhe, malet e saj mbështeten në tokë të ngritur ballkanike dhe të gjithë shtrirë në një gjerësi që i nënshtrohet një sërë modelesh të motit gjatë stinëve të dimrit dhe të verës, por ka një numër të madh të rajoneve klimatike për një zonë kaq të vogël. Ultësirat bregdetare kanë klimë tipike mesdhetare ndërsa pjesët malore kanë një klimë kontinentale. Në të dyja zonat e ulëta dhe të brendshme, moti ndryshon dukshëm nga veriu në jug.

Sipas klasifikimit Köppen të klimave , vendi ka klimën e nxehtë mesdhetare, klimen e ngrohtë mesdhetare, klimen nëntropikale, klimen oqeanike, klimen kontinentale dhe klimen subarktike.