Koktej

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një martini shërbyer në një gotë kokteji

Një koktej është një pije alkoolike e përzier. Më së shpeshti, koktejet janë ose një spirit e vetme ose një kombinim i pijeve alkoolike të përziera me përbërës të tjerë, si lëngje, shurupe me aromë, ujë tonik, shrub dhe bitters. Koktejet ndryshojnë shumë në rajone të botës dhe shumë faqe interneti publikojnë si receta origjinale ashtu edhe interpretimet e tyre të koktejeve më të vjetra dhe më të famshme.[1][2][3]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përmendja e parë me shkrim e "koktejit" si pije u shfaq në The Farmers Cabinet, 1803, në Shtetet e Bashkuara. Përkufizimi i parë i një kokteji si një pije alkoolike u shfaq tre vjet më vonë në The Balance and Columbian Repository (Hudson, New York) 13 maj 1806.[4] Tradicionalisht, përbërësit e koktejit përfshinin spirits, sheqer, ujë dhe bitters;[5] megjithatë, ky përkufizim evoluoi gjatë viteve 1800 për të përfshirë shtimin e një liqueur.[6][5]

Në vitin 1862, Jerry Thomas botoi një udhëzues banakieri të quajtur How to Mix Drinks; or, The Bon Vivant's Companion; i cili përfshinte 10 receta kokteji duke përdorur bitters, për t'u dalluar nga pijet e tjera si grushta dhe këpucar.

Koktejet vazhduan të evoluojnë dhe të fitojnë popullaritet gjatë gjithë viteve 1900, me termin që përfundimisht u zgjerua për të mbuluar të gjitha pijet e përziera. Në vitin 1917, termi "koktej festa" u krijua nga zonja Julius S. Walsh Jr. nga St. Louis, Missouri. Me verën dhe birrën që ishin më pak të disponueshme gjatë Ndalimit në Shtetet e Bashkuara (1920-1933), koktejet me bazë liquors u bënë më të njohura për shkak të hyrjes, të ndjekur nga një rënie në popullaritet gjatë fundit të viteve 1960. Nga fillimi deri në mesin e viteve 2000 panë ngritjen e kulturës së koktejve përmes stilit të miksologjisë që përzien koktejet tradicionale dhe përbërës të tjerë të rinj.[7] Deri në vitin 2023, i ashtuquajturi "koktej në një kanaçe" ishte përhapur (të paktën në Shtetet e Bashkuara) për t'u bërë një artikull i zakonshëm në dyqanet e pijeve.[8]

Në botën moderne dhe në epokën e informacionit, recetat e koktejve shpërndahen gjerësisht në faqet e internetit. Koktejet dhe restorantet që u shërbejnë shpesh mbulohen dhe rishikohen në revistat dhe guidat turistike.[9][10] Disa kokteje, të tilla si Mojito, Manhattan, dhe Martini, janë bërë pika kryesore në restorante[11] dhe në kulturën popullore.

Përdorimi dhe termat përkatës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi "koktej" mund t'i referohet një shumëllojshmërie të gjerë pijesh; zakonisht është një pije e përzier që përmban alkool.

Kur një pije e përzier përmban vetëm një pije alkoolike të distiluar dhe një mixer, të tilla si soda ose lëng frutash, është një highball. Shumë nga Koktejet Zyrtare të Shoqatës Ndërkombëtare të Barmanëve janë highball. Kur një pije e përzier përmban vetëm një pije alkoolike të distiluar dhe një liqueur, është një duo, dhe kur shton krem ose një liker me bazë kremi, është një trio. Përbërës shtesë mund të jenë sheqeri, mjalti, qumështi, kremi dhe barishte të ndryshme.[12]

Pije të përziera pa alkool që i ngjajnë koktejeve mund të njihen si kokteje "zero-proof" ose "virgin" ose "mocktails".

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "The World's Best-Selling Classic Cocktails 2021 – Drinks International – The global choice for drinks buyers". drinksint.com (në anglisht). Marrë më 10 maj 2021.
 2. ^ "10 Classic Cocktails". Allrecipes (në anglisht). Marrë më 10 maj 2021.
 3. ^ "15 Bubbly Champagne Cocktails". Allrecipes (në anglisht). Marrë më 10 maj 2021.
 4. ^ "The Coalead" (PDF). The Balance and Columbian Repository (në anglisht). Vëll. V no. 19. fq. 146. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 13 korrik 2014. Marrë më 19 prill 2021.
 5. ^ a b Thomas, Jerry (1862). How To Mix Drinks: or, The bon-vivant's companion... (në anglisht). New York: Dick & Fitzgerald.
 6. ^ "The Democracy in Trouble". Chicago Daily Tribune (në anglisht). 1880: 4. Arkivuar nga origjinali më 14 mars 2014. Marrë më 19 prill 2021.
 7. ^ Brown, Jared (2006). Mixologist. Volume two, The Journal of the American Cocktail (në anglisht). Anistatia Miller. London: Mixellany. ISBN 9780976093718. OCLC 806005376. Arkivuar nga origjinali më 28 prill 2021. Marrë më 20 shtator 2020.
 8. ^ "Cocktails to Go". CRInsights. Consumer Reports (në anglisht). Vëll. 88 no. 6. korrik 2023. fq. 15.
 9. ^ "Pittsburgh's 17 Essential Cocktail Bars". Good Food Pittsburgh (në anglishte amerikane). 24 gusht 2019. Marrë më 10 maj 2021.
 10. ^ "The 7 best Beijing bars to have excellent craft cocktails". Lifestyle Asia Kuala Lumpur (në anglishte amerikane). 11 korrik 2019. Marrë më 10 maj 2021.
 11. ^ Dangremond, Sam; Hubbard, Lauren (24 qershor 2020). "The Easiest Classic Cocktails to Make at Home". Town & Country (në anglishte amerikane). Marrë më 10 maj 2021.
 12. ^ DeGroff, Dale (2003). The Craft of the Cocktail (në anglisht). Proof Publishing Limited. ISBN 9780954586904. Arkivuar nga origjinali më 19 prill 2021. Marrë më 19 prill 2021.