Jump to content

Liquor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ekspozimi i liquors të ndryshme në një supermarket
Disa shishe liquors me një pije të disponueshme në Gjermani

Liquor është një pije alkoolike e prodhuar nga distilimi i drithërave, frutave, perimeve ose sheqerit që kanë kaluar tashmë fermentimin alkoolik. Procesi i distilimit përqendron lëngun për të rritur alkoolin e tij në vëllim.[1] Meqenëse liquors përmbajnë dukshëm më shumë alkool (etanol) sesa pijet e tjera alkoolike, ato konsiderohen "më të forta". Disa shembuj të liquor përfshijnë vodka, rum, gin dhe tekila. Liquors shpesh vjetërohen në fuçi, si p.sh. për prodhimin e brandy dhe uiskit, ose mbushen me aromatizues për të formuar liquors me aromë, siç është absinti.

Ashtu si pijet e tjera alkoolike, liquor zakonisht konsumohen për efektet psikoaktive të alkoolit. Liquor mund të konsumohet më vete ("neat"), zakonisht në sasi prej rreth 50 mililitra (1,7 ons lëngje amerikane) për pije të shërbyer. Në një formë të paholluar, pijet e distiluara janë shpesh pak të ëmbla dhe të hidhura dhe zakonisht japin një ndjesi djegieje në gojë me një erë që rrjedh nga alkooli dhe proceset e prodhimit dhe plakjes; shija e saktë ndryshon midis varieteteve të ndryshme të pijeve dhe papastërtive të ndryshme që ato japin. Gjithashtu, liquor shpesh përzihen me përbërës të tjerë për të formuar një koktej.

Konsumimi i shpejtë i një sasie të madhe të pijeve mund të shkaktojë intoksikim të rëndë nga alkooli ose helmim nga alkooli, i cili mund të jetë fatal. Konsumimi i vazhdueshëm i pijeve alkoolike me kalimin e kohës lidhet me vdekshmëri më të lartë dhe efekte të tjera të dëmshme shëndetësore, edhe kur krahasohet me pijet e tjera alkoolike.[2][3]

  1. ^ "distilled spirit – alcoholic beverage". Encyclopædia Britannica (në anglisht).
  2. ^ Korotayev, Andrey; Khaltourina, Daria; Meshcherina, Kira; Zamiatnina, Elena (2018). "Distilled Spirits Overconsumption as the Most Important Factor of Excessive Adult Male Mortality in Europe". Alcohol and Alcoholism (në anglisht). 53 (6): 742–752. doi:10.1093/alcalc/agy054. PMID 30113627.
  3. ^ Klatsky, A. L. (15 shtator 2003). "Wine, Liquor, Beer, and Mortality". American Journal of Epidemiology (në anglisht). Oxford University Press (OUP). 158 (6): 585–595. doi:10.1093/aje/kwg184. ISSN 0002-9262. PMID 12965884.