Kolibri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kolibra nga Trinidad dhe Tobago

Kolibrat (Anglisht: Hummingbirds janë një grup shpendësh - zogjë nga Amerika të cilët përbëjnë familjen Trochilidae. Ata janë në mesin e shpendëve më të vegjël në botë. Shumica e llojeve të tyre kanë madhësi e cila sillet mes 7.5–13 centimetra (3.0–5.1 in) në gjatësi. Në të vërtetë, shpendi më i vogël ekzistues është një specie zogjsh po nga ky grup i cili njihet me emrin Kolibri bletë (Bee hummingbird), me gjatësi prej rreth 5 centimetra (2.0 in) dhe që peshon më pak se 2.0 gram (0.07 oz). Më parë kolibrat konsideroheshin gjini e veçantë, por hulumtimet e fundit kanë treguar se megjithatë ata janë një familje në vete. Aktualisht familja e kolibrave ka 100 gjini dhe rreth 330 - 340 lloje - specie. [1] [2] [3] [4]

Galeria[redakto | përpunoni burim]

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Clark, C. J.; Dudley, R. (2009). "Flight costs of long, sexually selected tails in hummingbirds". Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. 276 (1664): 2109–2115. :10.1098/rspb.2009.0090.  2677254Nuk kërkohet regjistrim.  19324747. 
  2. ^ Ridgely RS, Greenfield PG (2001). The Birds of Ecuador, Field Guide (bot. 1). Cornell University Press.  0-8014-8721-8. 
  3. ^ Suarez, R. K. (1992). "Hummingbird flight: Sustaining the highest mass-specific metabolic rates among vertebrates". Experientia. 48 (6): 565–70. :10.1007/bf01920240.  1612136. 
  4. ^ "Hummingbirds". Nationalzoo.si.edu. Marrë më 2013-04-01. 

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]