Jump to content

Komanda e Forcave Paqeruajtëse Turke në Qipro

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Komanda e Forcave Paqeruajtëse Turke në Qipro (turqisht: Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı) është garnizoni turk në Qipro.

Në vitin 1974 trupat turke pushtuan Qipron pas një grushti shteti qipriot grek (organizuar dhe mbështetur nga qeveria greke, e cila ishte ende në duart e një junta ushtarake) e cila donte të detyronte bashkimin me Greqinë, duke pushtuar të tretën veriore të ishullit. Forca pushtuese, e cila përbëhej nga rreth 40.000 ushtarë dhe 200 tanke. Tejkaloi kontigjentin ushtarak grek në ishull, i cili plotësohet nga Garda Kombëtare Greke Qipriote e përbërë nga 12,000 aktivë dhe 75,000 rezervë. Përforcimi ajror i trupave turke mund të bëhet, nëse është e nevojshme, brenda disa orësh.