Jump to content

Komandot (Mbretëria e Bashkuar)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pamje ndryshe që tregon mbishkrimin në monument.

Komandot Britanike, u formuan gjatë Luftës së Dytë Botërore në qershor 1940, pas një kërkese të Winston Churchill, për forca speciale që mund të kryenin bastisje kundër Evropës së pushtuar nga gjermanët. Fillimisht të tërhequr nga brenda Ushtrisë Britanike nga ushtarë që dolën vullnetarë për Brigadën e Shërbimit Special, radhët e komandove përfundimisht do të plotësoheshin nga anëtarë të të gjitha degëve të Forcave të Armatosura Britanike dhe një numër vullnetarësh të huaj nga vendet e pushtuara nga gjermanët. Deri në fund të luftës 25,000 burra kishin kaluar nëpër kursin Komando në Achnacarry. Ky total përfshin jo vetëm vullnetarët britanikë, por vullnetarë nga Greqia, Franca, Belgjika, Holanda, Kanadaja, Norvegjia, Polonia, dhe Rangers e Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara dhe Raiderët e Korpusit Detar të SHBA, të cilët u modeluan sipas komandove.

Duke arritur një forcë lufte prej mbi 30 njësive dhe 4 brigadave sulmuese, komandot shërbyen në të gjitha teatrot e luftës nga Rrethi Arktik në Evropë dhe nga Mesdheu dhe Lindja e Mesme deri në Azinë Juglindore. Operacionet e tyre varionin nga grupe të vogla njerëzish që zbarkonin nga deti ose me parashutë, deri te një brigadë trupash sulmuese që drejtonin pushtimet aleate të Evropës dhe Azisë.

Pas luftës, shumica e njësive komando u shpërbë, duke lënë vetëm Brigadën 3 Komando të Marinsave Mbretërore. Komandot moderne të Marinës Mbretërore, Regjimenti i Parashutës, Shërbimi Special Ajror, Komandot e Ushtrisë Britanike dhe Shërbimi Special i Varkave e gjurmojnë origjinën e tyre tek Komandot. Trashëgimia e Komandove të Luftës së Dytë Botërore shtrihet edhe në Evropën kontinentale dhe në Shtetet e Bashkuara: Komandos Marine franceze; Komandotroepen e Korpusit Holandez; Regjimenti Belg i Operacioneve Speciale; Brigada e Parë Greke Sulmuese–Parashutiste; dhe Rangers e Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara u ndikuan nga komandot e kohës së luftës.