Komuniteti i bimëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Komuniteti i bimëve është një bashkësi bimore përkatësisht një koleksion ose shoqatë e specieve bimore brenda një njësie të caktuar gjeografike, e cila formon një copëz relativisht uniforme, e dallueshme nga pjesët fqinje të llojeve të ndryshme të vegjetacionit . Përbërësit e çdo bashkësie bimore ndikohen nga lloji i tokës, topografia, klima dhe shqetësimet njerëzore. Në shumë raste ka disa lloje toke të pranishme brenda një komuniteti të caktuar bimor. [1]  për shkak se lloji i tokës brenda një zone ndikohet nga dy faktorë, shpejtësia me të cilën uji depërton ose del (nëpërmjet avullimit ) nga toka, si dhe shkalla në të cilën lënda organike (çdo përbërje me bazë karboni brenda mjedisit, siç është lënda bimore e kalbur) hyn ose prishet nga toka. [2] Komunitetet e bimëve studiohen në mënyrë thelbësore nga ekologët, për shkak të dhënies së informacionit mbi efektet e shpërndarjes, tolerancës ndaj kushteve mjedisore dhe reagimit ndaj shqetësimit të një sërë speciesh bimore, informacion i vlefshëm për të kuptuar dinamikat e ndryshme të komunitetit të bimëve. [3][4]

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një bashkësi bimore mund të përshkruhet në mënyrë floristike (llojet e luleve ose florës që përmban bashkësia bimore) [5] dhe/ose fitofiziognomikisht (struktura fizike ose pamja e komunitetit bimor). Për shembull, një pyll (një bashkësi pemësh) përfshin shtresën e sipërme, ose shtresën e sipërme të pemës së tendës, si dhe shtresën e poshtme, një shtresë e përbërë nga pemë dhe shkurre të vendosura nën tendë, por mbi dyshemenë e pyllit. Nënshtresa mund të ndahet më tej në shtresën e shkurreve, e përbërë nga bimësi dhe pemë midis një lartësie prej afërsisht një deri në pesë metra, shtresa barishtore, e përbërë nga bimë vaskulare në një lartësi prej një metër ose më pak, [6] dhe ndonjëherë edhe Shtresa e myshkut, një shtresë briofitesh jo-vaskulare zakonisht të pranishme në nivelin e tokës (afërsisht 0,15 metra lartësi ose më pak). [7] Në disa raste të pyjeve komplekse ka edhe një shtresë të poshtme pemësh të përcaktuar mirë. Një komunitet bimor është i ngjashëm në koncept me një lloj vegjetacioni, ku i pari ka më shumë theks në shoqërimin ekologjik të specieve brenda tij, dhe i dyti në pamjen e përgjithshme me anë të së cilës ai njihet lehtësisht nga një person i thjeshtë. 

Një bashkësi bimore mund të jetë e rrallë edhe nëse asnjë nga speciet kryesore që e përcaktojnë atë nuk është e rrallë. [4] :115Kjo është për shkak se është lidhje e specieve dhe marrëdhëniet me mjedisin e tyre që mund të jetë e rrallë. :115Një shembull është pylli aluvial i fikut në Kaliforni, i dominuar nga fiku i Kalifornisë, Platanus racemosa . [4] :115Komuniteti është i rrallë, duke u lokalizuar në një zonë të vogël të Kalifornisë dhe nuk ekziston askund tjetër, megjithatë fiku i Kalifornisë nuk është një pemë e rrallë në Kaliforni. [4] :115

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jean-Michel Gobat, Michel Aragno, Willy Matthey and V. A. K. Sarma. And Watermelon. 2004. The living soil
  2. ^ Keddy, Paul A. (2017). Plant Ecology: Origins, Processes, Consequences. Cambridge University Press. fq. 90. ISBN 978-1-107-11423-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Hull, J. C. (2008-01-01), Jørgensen, Sven Erik; Fath, Brian D. (red.), "Plant Ecology", Encyclopedia of Ecology (në anglisht), Oxford: Academic Press, fq. 2818–2824, doi:10.1016/b978-008045405-4.00843-0, ISBN 978-0-08-045405-4, marrë më 2021-02-13
  4. ^ a b c d Introduction to California Plant Life, Robert Ornduff, Phyllis M. Faber, Todd Keeler-Wolf, California Natural History Guides No. 69, University of California Press, Ltd., 2003, ISBN 978-0-520-23704-9
  5. ^ Gilbertson, D. D.; Kent, M.; Pyatt, F. B. (1985), Gilbertson, D. D.; Kent, M.; Pyatt, F. B. (red.), "Floristic methods for describing vegetation", Practical Ecology for Geography and Biology: Survey, mapping and data analysis (në anglisht), Boston, MA: Springer US, fq. 75–98, doi:10.1007/978-1-4684-1415-8_5, ISBN 978-1-4684-1415-8, marrë më 2021-02-13
  6. ^ Gilliam, Frank S. (2007-11-01). "The Ecological Significance of the Herbaceous Layer in Temperate Forest Ecosystems". BioScience (në anglisht). 57 (10): 845–858. doi:10.1641/B571007. ISSN 0006-3568.
  7. ^ Berdugo, Monica B.; Quant, Juliana M.; Wason, Jay W.; Dovciak, Martin (tetor 2018). "Latitudinal patterns and environmental drivers of moss layer cover in extratropical forests". Global Ecology and Biogeography (në anglisht). 27 (10): 1213–1224. doi:10.1111/geb.12778. ISSN 1466-822X.