Konferenca e Stambollit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bullgaria në bazë të Konferencës së Konstandinopojës.

Konferenca e Stambollit e fuqive të mëdha (Britania, Rusia, Franca, Gjermania, Austro-Hungaria dhe Italia) u mbajt në Stamboll (Kostandinopojën), nga 23 dhjetor 1876 deri më 20 janar 1877. Pas rebelimit e Hercegovinë i cili filloi në 1875, dhe kryengritjes bullgare në prill 1876, fuqitë e mëdha ranë dakord lidhur me një projekt për reformat politike si në Bosnjë dhe në territoret otomane me popullatën shumicë ishte bullgar.

Duke hedhur poshtë vendimin e fuqive të mëdha, Turqia u privuar nga mbështetja politike dhe ushtarake nga vendet perëndimore në ardhjen Luftës ruso-turke të 1877-1878, për dallim nga paraprake Luftën së Krimea e 1853-1856.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]