Jump to content

Hercegovina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kufijtë e përafërt midis dy rajoneve të ditëve moderne të Bosnjës dhe Hercegovinës - Bosnja (shënuar ngjyrë kafe të errët) dhe Hercegovina (shënuar kafe të çelët)

Hercegovina është një nga dy rajonet kryesore të Bosnjës dhe Hercegovinës, tjetri është Bosnja. Ajo kurrë nuk kishte përcaktuar saktësisht kufij gjeografikë ose kulturo-historikë, dhe as nuk ishte përcaktuar ndonjëherë si një e tërë administrative në nënndarjen gjeopolitike dhe ekonomike të Bosnjë dhe Hercegovinës.

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më i madhi nga dy rajone të Bosnje dhe Herzegovinës, Bosnja, është në perëndim dhe në veri të Hercegovinës, ndërsa rajoni kroat Dalmacia është në jug-jug-perëndim dhe Mali i Zi është në lindje-juglindje. Sipërfaqja e tokës është rreth 11,500 km2, ose rreth 23% e sipërfaqes së përgjithshme të Bosnjës dhe Hercegovinës së sotme, deri në rreth 12,300 km2, ose rreth 24% e vendit. Qyteti më i madh është Mostari, në qendër të rajonit. Qytetet e tjera më të mëdha përfshijnë Trebinja, Stollaci, Shiroki Breg, Posushje, Lubushki, Grude, Konjiqi dhe Çaplina. Vetë emri Herzegovina buron nga termi arkaik serbo-kroat i huazuar nga gjermanishtja, hercegovina, një tokë e drejtuar nga një Herzog (termi gjerman për një dukë) që do të thotë fjalë për fjalë 'dukat'.

Administrata[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shtetin modern të Bosnjës dhe Hercegovinës, zona e Hercegovinës është e ndarë midis dy njësive, Republika Serbe dhe Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës. Pjesa e Hercegovinës e Republikës Serbe, e referuar zakonisht si Hercegovina Lindore ose, si vonë, "Rajoni i Trebinjës", është e ndarë administrativisht në komuna të Trebinjës, Bileqës, Gacko, Nevesinja, Ljubinje, Berkoviqi dhe Istočni Mostar.

Brenda Federatës së Bosnjës dhe Hercegovinës, Herzegovina është e ndarë administrativisht midis kantoneve të Herzegovinës-Neretva dhe Hercegovinës Perëndimore.

Popullsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendasit e Hercegovinës njihen nga demonimi Hercegovinas, për të cilët preferojnë të përmenden më shumë sesa boshnjakë. Ndërsa popullsia e Hercegovinës gjatë gjithë historisë ka qenë e përzier etnikisht, Lufta e Bosnjës në vitet 1990 rezultoi në spastrim etnik masiv dhe zhvendosje në shkallë të gjerë të njerëzve. Regjistrimi i fundit i para luftës në vitin 1991 regjistroi një popullsi prej 437,095 banorë.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]