Jump to content

Kantoni Hercegovina Perëndimore

Coordinates: 43°24′N 17°25′E / 43.400°N 17.417°E / 43.400; 17.417
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kantoni Perëndimor Hercegovina (Boshnjake: Zapadnohercegovački kantonin e, kroatisht: Županija Zapadnohercegovačka) është një nga kantonet e Federatës së Bosnje dhe Hercegovinës. Kantoni Perëndimor Hercegovina shtrihet në Hercegovinë rajon në jugperëndim të Bosnjë dhe Hercegovinës. Selia e qeverisë kantonale është në Shiroki Breg, ndërsa komunat e tjera brenda Kantonit janë Grude, Ljubushki dhe Posushje. Kantoni Perëndimor Hercegovina është njëri nga kantonet më të zhvilluara dhe më të pasura. Ai ka 81,414 banorë, prej të cilëve shumica absolute janë kroatë.

GDP e Kantonit Perëndimor Hercegovina 2007-2013 (mil. KM)
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
398.322 437.314 442.805 446.177 462.491 474.716 487.211
Pjesëmarrja e përgjithshme në ekonominë e FBiH ekisë
2.90% 2.90% 2.92% 2.90% 2.90% 2.90% 2.90%
Papunësia në Kantonin Perëndimor Hercegovina 2007-2013 (mil. KM)
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
43.5% 39.9% 39.0% 36.1% 36.4% 37.2% 39.3%
Mesatarja në FBiH
47.0% 44.0% 45.4% 45.4% 45.7% 46.8% 47.4%

Në kuadër të kantonit janë tri komuna dhe një qytet zyrtar si kryeqender e kantonit:

Koordinatat: 43°24'N 17°25' / 43.400°N 17.417°D / 43.400; 17.41743°24′N 17°25′E / 43.400°N 17.417°E / 43.400; 17.417