Jump to content

Bosnja (rajon)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Bosnje)
Kufijtë e përafërt midis dy rajoneve të ditëve moderne të Bosnjës dhe Hercegovinës - Bosnja (shënuar ngjyrë kafe të errët) dhe Hercegovina (shënuar kafe të çelët)

Bosnja (serbo-kroatisht: Bosna) është rajoni verior i Bosnjës dhe Hercegovinës, që përfshin saktësisht 80% të territorit të shtetit. Rajoni tjetër, në jug, është ai i Hercegovinës.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bosnja shtrihet kryesisht në Alpet Dinarike, duke filluar deri në kufijtë jugorë të fushës Pannoniane, me lumenjtë Sava dhe Drina duke shënuar kufijtë e saj veriorë dhe lindorë.

Bosnja si rajon përfshinë territor prej 41,000 km2 , e që përfshinë 80% të territorit të sotshmë të shtetit të Bosnjës dhe Hercegovinës (B dhe H). Kufi zyrtar në mes rajoneve të Bosnës dhe Hercegovinës nuk ekziston. Këto dy rajone nga mesjeta përbëjnë një njësi gjeopolitike, ndërsa emri “Bosna” zakonisht në aspektin historik dhe gjeopolitik përdoret për të dy rajone (Bosnja dhe Hercegovina).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në gjuhën ilire Bathinus lexohet Basinus, dhe paraqet formën latine të shprehjes ilire Basan, nga e cila sllavët e ardhur e kan shndrruar në Bosna, nga mënyra e transformimit fonetik nga Bathinus (Basinus) dhe Basan sëpari u quajt Bosina, e mandej Bosna.[1]

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klima e rajonit të Bosnjës përfshin dy zona kryesore: mesdhetare dhe kontinentale.

Qytetet më të mëdha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Korijeni Bosne i bosanstva, Dr. Enver Imamović, Sarajevo, maj 1995.