Kongregacioni për Ungjillizimin e Popujve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kongregacioni për Ungjillizimin e Popujve (latinisht: Congregatio pro Gentium Evangelizatione) ishte një kongregacion i Kurisë Romake të Kishës KatolikeRomë, përgjegjës për punën misionare dhe aktivitetet përkatëse. Ai njihet gjithashtu me titullin e tij të mëparshëm, Kongregacioni i Shenjtë për Përhapjen e Besimit (latinisht: Sacra Congregatio de Propaganda Fide), ose thjesht Propaganda Fide . Më 5 qershor 2022, ajo u bashkua me Këshillin Papnor për Promovimin e Ungjillizimit të Ri në Dikasterin e Ungjillizimit .

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kongregacioni i Propagandës Fide u themelua nga Papa Gregori XV në vitin 1622, me vendimin papnor Inscrutabili Divinae, [1] për të rregulluar punën misionare në emër të institucioneve të ndryshme fetare, dhe në 1627 Papa Urban VIII themeloi brenda tij një kolegj trajnimi për misionarët, Pontificio Collegio Urbano de Propaganda Fide . Kur Papa Pali VI riorganizoi dhe rregulloi detyrat e Kurisë Romake me botimin e Regimini Ecclesiae Universae më 15 gusht 1967, emri i kongregacionit u ndryshua në Kongregacioni për Ungjillizimin e Popujve. [2] Kongregacioni u ngarkua me nxitjen e përhapjes së katolicizmit dhe rregullimin e çështjeve kishtare katolike në vendet jo-katolike. Rëndësia e brendshme e detyrave të saj dhe shtrirja e jashtëzakonshme e autoritetit të saj dhe e territorit nën juridiksionin e tij bënë që Prefekti Kardinal i Propagandës të njihet si "Papa i Kuq".

Kongregacioni i hershëm u krijua në Palazzo Ferratini, dhuruar nga kleriku spanjoll Juan Bautista Vives, në jug të Piazza di Spagna . Dy nga figurat më të shquara artistike të Romës barok u përfshinë në zhvillimin e kompleksit arkitekturor; skulptori dhe arkitekti Gianlorenzo Bernini dhe arkitekti Francesco Borromini .

Në parim, ajo ishte përgjegjëse për juridiksionet misionare paradioqezane (të ritit latin ): Mission sui iuris, prefekturë apostolike (as të drejtë për peshkop titullar ) Vikariat apostolik ; ekuivalentet e riteve të tjera (p.sh Eksarkati Apostolik ) janë nën ndikimin e Kongregatës për Kishat Orientale . Megjithatë, shumë ish juridiksione misionare - kryesisht në Botën e Tretë - mbeten, pas promovimit në dioqezë të Kryedioqezës (Metropolitane), nën Propaganda Fide në vend të Kongregacionit normalisht kompetent për Peshkopët, veçanërisht në vendet/rajonet ku kisha katolike është shumë e varfër/ të vogla (si në shumicën e vendeve afrikane) për të aspiruar vetë-mjaftueshmëri dhe/ose autoritetet lokale armiqësore ndaj besimit katolik/të krishterë/ndonjë besimi (të organizuar).

Prefekti i fundit i Kongregatës ishte Kardinali Luis Antonio Tagle nga dhjetori 2019 deri në qershor 2022. Sekretari ishte Kryepeshkopi Protase Rugambwa . [3] Sekretari ndihmës dhe Presidenti i Shoqatave të Misionit Papnor [4] ishte Kryepeshkopi Giampietro Del Toso [5] Nënsekretari ishte At Ryszard Szmydki, OMI [6]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Filoni, Fernando (2016). "The Reception of the Code in the Missionary Territories and the Special Faculties Granted to the Congregation for the Evangelization of Peoples". Jurist: Studies in Church Order & Ministry. 76 (1): 5–18. doi:10.1353/jur.2016.0001. S2CID 151650585. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Mares, Courtney. "On this day 400 years ago, the Vatican founded Propaganda Fide". Catholic News Agency (në anglisht). Marrë më 2022-01-06.
  • Notre Dame University site gives history of the Propaganda Fide, with details of its organization

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Congregation for the Evangelization of Peoples, Holy See
  2. ^ Dulles, Avery Cardinal (2009). Evangelization for the Third Millennium. Mahwah, NJ: Paulist Press. fq. 14. ISBN 978-0-8091-4622-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Tanzanian appointed secretary of Congregation for Evangelization of Peoples". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "PMO". www.pmoinindia.org. Arkivuar nga origjinali më 2018-03-20. Marrë më 2018-03-19. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Congregation for the Evangelization of Peoples". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "Vatican office for evangelization of peoples gets a new undersecretary". Catholic News Agency. 2017-09-28. Marrë më 2017-10-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)