Korda vibruese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Vibrimi i një, vale stacionare ne një kordë, Frekenca themelore dhe 6 overtonet e para të cilat formojnë një seri harmonike

Një vibrim ne një kordë është një valë. Zakonisht korda vibruese prodhon një tingull frekuenca e të cilit është konstante. Pra, meqenese frekeunca karakterizon lartësinë e tingullit, tingulli i prodhuar është i një notë konstante. Ordat vibruese janë bazat e çdo instrumenti kordash si kitara, celloja, ose pianoja.

Vala[redakto | redakto tekstin burimor]

Ilustrim i një kordë vibruese

Le L të jetë gjatësia e një kordë, m masa e saj dhe T tensioni.

Kur korda përkulet ajo merr formën e perafert te një harku të rrethit. Le të jetë R rrezja dhe kendi\theta poshtë harkut. Tani sic dihet L = \theta\,R.

Korda rikthehet në pozicionin e saj natyral nga një forcë F:

 F = \theta\,T.

Forca F është gjithashtu e njejte me forcën centripete

F = m\,\frac{v^2}{R}
ku v është shpejtesia e propagimit të valës në kordë.

Le të jetë \mu masa lineare e kordës. Pra

m = \mu\,L = \mu\,\theta\,R

dhe

F =  \mu\,\theta\,R\,\frac{v^2}{R}    =   \mu\,\theta\,v^2.

Duke i barazuar të dyja shprehjet për F marrim :

\theta\,T = \mu\,\theta\,v^2.

Kur e zgjidhim këtë ekuacion për shpejtesinë v, gjejme

v = \sqrt{T \over \mu}.

Frekuenca e valës[redakto | redakto tekstin burimor]

Observimi i vibrimit të kordës[redakto | redakto tekstin burimor]

Shikoni gjithashtu[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Molteno, T. C. A.; N. B. Tufillaro (September 2004). "An experimental investigation into the dynamics of a string". American Journal of Physics 72 (9): 1157–1169. doi:10.1119/1.1764557. 
  • Tufillaro, N. B. (1989). "Nonlinear and chaotic string vibrations". American Journal of Physics 57 (5): 408. doi:10.1119/1.16011. 


Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]