Kostoja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kostoja është vlera e parave që është përdorur për të prodhuar diçka ose për të ofruar një shërbim, dhe për këtë arsye nuk është më e disponueshme për përdorim. Në biznes, kostoja mund të jetë kosto e blerjes, në të cilin rast shuma e parave të shpenzuara për blerjen e saj llogaritet si kosto. Në këtë rast, paraja është inputi që është zhdukur për të blerë sendin. Kjo kosto e blerjes mund të jetë shuma e kostos së prodhimit të shkaktuar nga prodhuesi fillestar dhe kostot e mëtejshme të transaksionit të bëra nga blerësi mbi dhe mbi çmimin e paguar prodhuesit. Zakonisht, çmimi përfshin gjithashtu një rritje për fitimin mbi koston e prodhimit.

Më e përgjithësuar në fushën e ekonomisë, kostoja është një metrikë që po arrin si rezultat i një procesi ose si një diferencial për rezultatin e një vendimi.[1] Prandaj kostoja është metrika e përdorur në paradigmën standarde të modelimit të aplikuar në proceset ekonomike.

Kostot (shumës.) shpesh përshkruhen më tej bazuar në kohën ose zbatueshmërinë e tyre.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ O'Sullivan, Arthur; Sheffrin, Steven M. (2003). Economics: Principles in Action. Upper Saddle River, New Jersey 07458: Pearson Prentice Hall. fq. 16. ISBN 0-13-063085-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Vendodhja (lidhja)