Jump to content

Krevati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Krevat

Termat shtrati ose krevati i referohen një pjesë të mobiljeve të përdorura për t'u shtrirë, për të pushuar apo fjetur. Një krevat i thjeshtë sot zakonisht përbëhet nga një kornizë, në të cilën shtrihet një dyshek. Disa dyshekët janë vetë-mbështetës (për shembull, disa shtretër francezë). Shtretërit "evropiane" zakonisht përfshijnë gjithashtu kuvertë dhe jastëk koke, si dhe mbulesat.

Egjiptin e lashtë ka pasur karrige me zbukurime, ato janë përdorur më vonë nga grekët dhe romakët, jo vetëm për të fjetur, por edhe si një shtrat në tryezë, sepse ajo ishte e pazakontë për të ndarë gjumin nga zona e jetesës. Egjiptianët e lashtë kishin shtretër me këmbë të gjata, të cilët duhet të montoheshin hap pas hapi, me jastekë dhe ishin të mbyllur me një rrjetë mushkonje rreth tij. Karakteristike janë guri i punuar, druri apo metali gjysmërrethor.

Asirianët, Medët, persianët kishin shtretër të ngjashme me ngjyra, qilima madhështorë, dhe të gjitha llojet e metaleve, nëna e perlës, dhe fildish. Krevati "Odise" ishte sipas tradites homeriane, një kuadër katërkëmbësh i lidhur me rripa të shndërritshmëm të lëkurës së demit, i mbuluar me lëkurë dhe qëlima. Një mbulesë prej liri dhe një pallto e leshtë shërbeu si një batanije. Grekët e antikitetit kishin shtretër prej druri, shpesh me këmbë të zbukuruara dhe të përkulur në kokë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]