Jump to content

Lee–Enfield

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lee Enfield Mk I me karikator të shkurtër (1903). Nga koleksionet e Armémuseum (Muzeu i Ushtrisë Suedeze), Stokholm.

Lee–Enfield ose Enfield[1] është një pushkë përsëritëse, e ushqyer me karikator, që shërbeu si arma kryesore e zjarrit e forcave ushtarake të Perandorisë Britanike dhe Commonwealth gjatë gjysmës së parë të shekullit të 20-të dhe ishte pushka standarde e Ushtrisë Britanike nga miratimi i tij zyrtar në 1895 deri në 1957. Versionet e Luftës së Parë Botërore shpesh referohen si SMLE, që është shkurtim i variantit të zakonshëm "Short, Magazine, Lee–Enfield".

Një ridizajn i Lee-Metford (i miratuar nga Ushtria Britanike në 1888), Lee-Enfield zëvendësoi pushkët e mëparshme Martini-Henry, Martini-Enfield dhe Lee-Metford. Ai përmbante një magazinë kuti me dhjetë raunde, e cila ngarkohej me fishekun britanik .303 me dorë nga lart, ose një raund në një kohë ose me anë të karikuesve me pesë raunde. Lee-Enfield ishte arma standarde e lëshimit për kompanitë e pushkëve të Ushtrisë Britanike, ushtrive koloniale (të tilla si India dhe pjesë të Afrikës) dhe kombeve të tjera të Commonwealth në të dyja Luftën e Parë dhe të Dytë Botërore (si Australia, Zelanda e Re, Jugu Afrika dhe Kanadaja). Megjithëse u zëvendësua zyrtarisht në Mbretërinë e Bashkuar me L1A1 SLR në 1957, ai mbeti në shërbim të gjerë britanik deri në fillim/mesi i viteve 1960 dhe varianti snajper L42A1 7.62mm mbeti në shërbim deri në vitet 1990. Si një pushkë këmbësorie standarde, ajo gjendet ende në shërbim në forcat e armatosura të disa kombeve të Komonuelthit, veçanërisht në Policinë e Bangladeshit, gjë që e bën atë pushkën e dytë ushtarake me veprim më të gjatë rrufe, ende në shërbim zyrtar, pas Mosin–Nagant (Marrësit Mosin-Nagant përdoren me finlandezin 7.62 Tkiv 85). Prodhimi total i të gjitha Lee-Enfields vlerësohet në mbi 17 milionë pushkë.

Lee–Enfield e ka marrë emrin nga projektuesi i sistemit me bulona të pushkës—James Paris Lee—dhe nga vendi ku u krijua modeli i tij i pushkëve—Fabrika Mbretërore e Armëve të VoglaEnfield.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Britannica.com