Lemur me bisht unaze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lemur me bisht unaze (Lemur catta) është një primat i madh strepsirrhine dhe lemuri më i njohur për shkak të bishtit të tij të gjatë, të zi dhe të bardhë të unazuar. I përket Lemuridae, një nga pesë familjet lemur, dhe është i vetmi anëtar i gjinisë Lemur. Ashtu si të gjithë lemurët, është endemik në ishullin e Madagaskarit. I njohur në vend në Malagasi si maky ([makʲ], e shkruar makifrëngjisht) ose hira, ajo banon në pyjet e galerisë për të pastruar me gjemba në rajonet jugore të ishullit. Omshtë omnivor dhe më tokësor i lemureve ekzistues. Kafsha është ditore, duke qenë aktive ekskluzivisht në orët e ditës.

Lemur me bisht unaze është shumë social, jeton në grupe deri në 30 individë. Alsoshtë gjithashtu femër dominuese, një tipar i zakonshëm në mesin e lemurëve. Për të mbajtur ngrohtë dhe për të riafirmuar lidhjet shoqërore, grupet do të grumbullohen së bashku. Lemuri me bisht unazë gjithashtu do të bëjë banja dielli, i ulur drejt nga ana e poshtme, me leshin e tij të hollë të bardhë drejt diellit. Ashtu si lemurët e tjerë, kjo specie mbështetet fort në ndjenjën e saj të nuhatjes dhe shënon territorin e saj me gjëndra aromatike. Meshkujt kryejnë një sjellje unike të shënimit të aromës të quajtur shenjë nxitëse dhe do të marrin pjesë në luftime me erë të keqe duke shënuar bishtin e tyre me aromën e tyre dhe duke e përhapur atë tek kundërshtarët.

Si një nga primatët më të zëshëm, lemuri me bisht unazor përdor vokalizime të shumta duke përfshirë kohezionin në grup dhe thirrjet e alarmit . Eksperimentet kanë treguar se lemuri me bisht unazor, pavarësisht nga mungesa e një truri të madh (në krahasim me primatët e ngjashëm), mund të organizojë sekuenca, të kuptojë operacionet bazë aritmetike dhe të zgjedhë në mënyrë preferenciale mjete bazuar në cilësitë funksionale.

Pavarësisht se është riprodhuar me lehtësi në robëri dhe është lemuri më i populluar në kopshtet zoologjike në të gjithë botën, që numëron më shumë se 2,000 individë, lemuri me bisht unazor renditet si i rrezikuar nga Lista e Kuqe e IUCN për shkak të shkatërrimit të habitatit dhe gjuetisë së mishit të shkurreve dhe tregtisë ekzotike të kafshëve shtëpiake. Që nga fillimi i vitit 2017, popullsia në natyrë besohet të jetë rrëzuar deri në 2,000 individë për shkak të humbjes së habitatit, gjuetisë dhe gjuetisë, duke i bërë ata shumë më të rrezikuar në mënyrë kritike.[1]

Etimologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse termi "lemur" ishte menduar fillimisht për lorisat e holla, ai shpejt u kufizua në primatët endemikë Malagasy, të cilët janë njohur si "lemurs" që atëherë.[2] Emri rrjedh nga termi latin lemures,[3] cili i referohet fantazmave ose fantazmave që u ekzorcizuan gjatë festivalit Lemuria të Romës së lashtë.[4] Sipas shpjegimit të Karl Lineu, emri u zgjodh për shkak të aktivitetit të natës dhe lëvizjeve të ngadalta të lorisit të hollë.[3] Duke qenë i njohur me veprat e Virgjilit dhe Ovidit dhe duke parë një analogji që përputhej me skemën e tij të emërtimit, Linnaeus përshtati termin "lemur" për këta primatë të natës.[5] Megjithatë, është supozuar zakonisht dhe në mënyrë të rreme se Linnaeus po i referohej pamjes së ngjashme me fantazmat, syve reflektues dhe klithmave të lemurëve.[3] hasshtë spekuluar gjithashtu se Linnaeus gjithashtu mund të ketë ditur se disa njerëz Malagasy kanë mbajtur legjenda se lemurët janë shpirtrat e paraardhësve të tyre,[6] por kjo nuk ka gjasa të merret parasysh se emri është zgjedhur për lorisat e hollë nga India.[3] Emri i specieve, catta, i referohet pamjes së maceve të lemurit me bisht unazor. Vokalizimi i tij i zhurmshëm është i ngjashëm me atë të maceve shtëpiake.[7]

Duke ndjekur përshkrimin e specieve të Linnaeus, emri i zakonshëm "maucauco me bisht unaze" u shkrua për herë të parë në 1771 nga natyralisti uellsian Thomas Pennant, i cili vuri në dukje bishtin e tij karakteristik të gjatë dhe të lidhur. (Termi "maucauco" ishte një term shumë i zakonshëm për lemurët në atë kohë. ) Emri tani universal anglez "lemur me bisht unazor" u përdor për herë të parë nga George Shaw në botimin e tij të ilustruar shkencor që mbulonte koleksionin leverian, i cili u botua midis 1792 dhe 1796.[3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Platt, John R. (13 janar 2017). "Ring-Tailed Lemur Populations Have Crashed by 95 Percent". Scientific American (në anglisht). Marrë më 23 shtator 2021.
  2. ^ Tattersall 1982.
  3. ^ a b c d e 2012Dunkel_et_al.
  4. ^ 2008Lux.
  5. ^ Blunt & Stearn 2002.
  6. ^ Nield 2007.
  7. ^ 2010Wilson&Hanlon.

Letërsia e cituar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]