Jump to content

Leopold II i Belgjikës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Leopold si një djalë i ri me uniformën e Grenadierëve (Portret nga Nicaise de Keyser).

Leopold II (Frëngjisht: Léopold Louis Philippe Marie Victor, Holandisht: Leopold Lodewijk Filips Maria Victor; 9 prill 1835 - 17 dhjetor 1909) ishte mbreti i dytë i belgëve nga 1865 deri në 1909, dhe themeluesi dhe pronari i vetëm i Shtetit të Lirë të Kongos nga 1885 deri në 1908.

I lindur në Bruksel si djali i dytë, por më i madhi i mbijetuar i Leopold I dhe Louise of Orléans, Leopoldi pasoi babain e tij në fronin belg në 1865 dhe mbretëroi për 44 vjet deri në vdekjen e tij, mbretërimi më i gjatë i një monarku belg deri më sot. Ai vdiq pa mbijetuar djem të ligjshëm. Mbreti aktual belg rrjedh nga nipi dhe pasardhësi i tij, Albert I. Ai përmendet gjerësisht si Mbreti Ndërtues (Koning-Bouwheer / Roi-Bâtisseur) në Belgjikë në lidhje me numrin e madh të ndërtesave, projekteve urbane dhe punët publike që ai porositi.

Leopold ishte themeluesi dhe pronari i vetëm i Shtetit të Lirë të Kongos, një projekt privat i ndërmarrë në emër të tij si një bashkim personal me Belgjikën. Ai përdori Henry Morton Stanley për ta ndihmuar atë të pretendonte Kongon, Republikën e sotme të Kongos. Në Konferencën e Berlinit të viteve 1884–1885, kombet koloniale të Evropës autorizuan pretendimin e tij dhe i besuan atij shtetin e lirë të Kongos. Leopold drejtoi Kongon duke përdorur forcat mercenare Publique për përfitimin e tij personal. Ai nxori një pasuri nga territori, fillimisht nga grumbullimi i fildishit dhe, pas një rritje të çmimit të gomës natyrale në vitet 1890, me punë të detyruar nga popullsia vendase për të korrur dhe përpunuar gomën.

Administrata e Leopoldit e Shtetit të Lirë të Kongos u karakterizua nga mizori dhe brutalitet sistematik, duke përfshirë punën e detyruar, torturën, vrasjen, rrëmbimin dhe amputimin e duarve të burrave, grave dhe fëmijëve kur nuk plotësohej kuota e gomës. Në 1890 dhe në një nga përdorimet e para të termit, George Washington Williams i përshkroi praktikat e administrimit të Leopoldit të Shtetit të Lirë të Kongos si "krime kundër njerëzimit".[1] Këto dhe fakte të tjera u vërtetuan gjatë sundimit të Leopoldit nga dëshmitë e dëshmitarëve okularë, nga inspektimi në vend nga një komision ndërkombëtar hetimor, nga gazetaria investigative dhe aktivizmi i E. D. Morel, dhe nga Raporti i Rastit të vitit 1904.

Ndërsa është provuar e vështirë të vlerësohet me saktësi popullsia parakoloniale dhe sasia me të cilën ajo ndryshoi nën shtetin e lirë të Kongos, vlerësimet për rënien e popullsisë kongoleze gjatë sundimit të Leopoldit variojnë nga 1 milion në 15 milion. Shkaqet e rënies përfshinin sëmundjet epidemike, uljen e shkallës së lindjeve dhe dhunën dhe urinë e shkaktuar nga regjimi.[2]

Në vitin 1908, raportet e vdekjeve dhe abuzimeve, së bashku me presionin nga Shoqata e Reformës së Kongos dhe grupe të tjera ndërkombëtare, e shtynë qeverinë belge të merrte përsipër administrimin e Kongos nga Leopoldi gjatë vitit të parafundit të sundimit të tij. Kështu, shteti i lirë i Kongos u rindërtua si një territor i ri, Kongoja Belgjike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hochschild, A. King Leopold's Ghost: A Story of Greed, Terror and Heroism in Colonial Africa. Houghton Mifflin, 1999. pp. 111–112
  2. ^ "Controverse over standbeelden van Leopold II: Waarom is de Belgische koning zo omstreden?". VRT (në holandisht). 5 qershor 2020. Marrë më 10 gusht 2023.