Jump to content

Ligji i ruajtjes së energjisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në fizikë dhe kimi, ligji i ruajtjes së energjisë përcakton se energjia e përgjithëshme e një sistemi të izoluar mbetet e pandryshuar, pra, energjia ruhet me kalimin e kohës.[1] Ky ligj do të thotë që energjia nuk mund të krijohet as të shkatërrohet; përkundrazi, ajo mund të transformohet ose transferohet nga një formë në tjetrën. Për shembull, energjia kimike kthehet në energji kinetike kur një shkop dinamiti shpërthen. Nëse dikush i shton të gjitha format e energjisë që janë lëshuar në shpërthim, të tilla si energjia kinetike e copave, si dhe nxehtësia dhe zhurma, do të merrni uljen e saktë të energjisë kimike në djegien e dinamitit.

Klasikisht, ruajtja e energjisë ishte e dallueshme nga ruajtja e masës; megjithatë, relativiteti i veçantë tregoi se masa dhe energjia janë të lidhura nga formula: E = mc2, dhe shkenca tani merr mendimin se masa-energjia është ruajtur.

Ruajtja e energjisë mund të vërtetohet saktësisht nga teorema e Noetherit si pasojë e simetrisë së vazhdueshme të përkthimit të kohës; domethënë nga fakti që ligjet e fizikës nuk ndryshojnë me kalimin e kohës.

Një pasojë e ligjit të ruajtjes së energjisë është se makina e lëvizjes së përhershme e llojit të parë nuk mund të ekzistojë, domethënë, asnjë sistem pa një furnizim të jashtëm të energjisë mund të japë një sasi të pakufizuar energjie në rrethinën e saj.[2] Për sistemet që nuk kanë simetri të lëvizjes së kohës, mund të mos jetë e mundur të përcaktohet ruajtja e energjisë. Shembujt përfshijnë hapësirë-koha e lakuar në relativitetin e përgjithshëm[3] ose kristale kohore në fizikën e lëndëve të kondensuara.[4][5][6][7]

  1. ^ Richard Feynman (1970). The Feynman Lectures on Physics Vol I. Addison Wesley. ISBN 978-0 -201-02115-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Planck, M. (1923/1927). Treatise on Thermodynamics, third English edition translated by A. Ogg from the seventh German edition, Longmans, Green & Co., London, page 40.
  3. ^ Witten, Edward (1981). "A new proof of the positive energy theorem" (PDF). Communications in Mathematical Physics. 80 (3): 381–402. Bibcode:1981CMaPh..80..381W. doi:10.1007/BF01208277. ISSN 0010-3616. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 25 nëntor 2016. Marrë më 2 shkurt 2019. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Grossman, Lisa (18 janar 2012). "Death-defying time crystal could outlast the universe". newscientist.com. New Scientist. Arkivuar nga origjinali më 2017-02-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Cowen, Ron (27 shkurt 2012). ""Time Crystals" Could Be a Legitimate Form of Perpetual Motion". scientificamerican.com. Scientific American. Arkivuar nga origjinali më 2017-02-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Powell, Devin (2013). "Can matter cycle through shapes eternally?". Nature. doi:10.1038/nature.2013.13657. ISSN 1476-4687. Arkivuar nga origjinali më 2017-02-03. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Gibney, Elizabeth (2017). "The quest to crystallize time". Nature. 543 (7644): 164–166. Bibcode:2017Natur.543..164G. doi:10.1038/543164a. ISSN 0028-0836. PMID 28277535. Arkivuar nga origjinali më 2017-03-13. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)