Lista e kërkimfaljeve të bëra nga Gjon Pali II

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Papa Gjon Pali II më 12 gusht 1993 në Denver (Kolorado)

Papa Gjon Pali II disa herë gjatë jetës së tij ka kërkuar falje. Gjatë mbretërimit të tij të gjatë si Papë, ai u kërkoi falje hebrenjve, grave, njerëzve të dënuar nga inkuizicioni, myslimanëve të vrarë nga kryqtarët dhe pothuajse të gjithë atyre që kishin vuajtur nga Kisha Katolike gjatë viteve. [1] Edhe para se të bëhej Papë, ai ishte një redaktor dhe mbështetës i shquar i nismave si Letra e Pajtimit të Peshkopëve Polakë drejtuar peshkopëve gjermanë nga viti 1965. Si Papë, ai kërkoi zyrtarisht falje publike për mbi 100 nga këto keqbërje, duke përfshirë: [2] [3] [4] [5] [6]

 • Të krishterët e përfshirë në tregtinë e skllevërve afrikanë (14 gusht 1985, gjithashtu në pika të ndryshme në vitet 1990) [7]
 • Roli i Kishës në djegiet në kunja dhe luftërat fetare që pasuan Reformimin Protestant (maj 1995, në Republikën Çeke ). [5] [6]
 • Në qershor 1995, "Letër për gratë", John Paul tha,

  “Dinjiteti i grave shpesh nuk është pranuar dhe prerogativat e tyre janë keqinterpretuar; ato shpesh janë zhvendosur në margjinat e shoqërisë dhe madje janë reduktuar në skllavëri. . . Sigurisht që nuk është detyrë e lehtë të caktohet faji për këtë, duke pasur parasysh llojet e shumta të kushtëzimit kulturor që gjatë shekujve kanë formësuar mënyrat e të menduarit dhe të vepruarit. Dhe nëse faji objektiv, veçanërisht në kontekste të veçanta historike, i ka takuar jo vetëm disa anëtarëve të Kishës, për këtë më vjen vërtet keq." [8] [3]

 • Joaktiviteti dhe heshtja e shumë katolikëve gjatë Holokaustit (16 mars 1998). Komisioni për Marrëdhëniet Fetare me Hebrenjtë lëshoi një deklaratë:

  Ne nuk mund ta dimë se sa të krishterë në vendet e pushtuara ose të sunduara nga fuqitë naziste ose aleatët e tyre u tmerruan nga zhdukja e fqinjëve të tyre hebrenj dhe megjithatë nuk ishin aq të fortë sa të ngrinin zërin në protestë. Për të krishterët, kjo barrë e rëndë e ndërgjegjes së vëllezërve dhe motrave të tyre gjatë Luftës së Dytë Botërore duhet të jetë një thirrje për pendim. [9] [4] [10]

 • Kardinali Miloslav Vlk i Pragës ishte i rëndësishëm në hartimin e një kërkimfaljeje nga Gjon Pali II për "vdekjen mizore" të reformatorit të famshëm mesjetar çek Jan Hus në vitin 1415. Në fjalimin e tij të 18 dhjetorit 1999 në Pragë, Gjon Pali II shprehu "dhimbje të thellë" për vdekjen e Husit dhe vlerësoi "guximin e tij moral". [11]
 • Për plaçkitjen e Konstandinopojës nga kryqtarët në vitin 1204. [4] Patriarkut të Kostandinopojës ai i tha: “Disa kujtime janë veçanërisht të dhimbshme dhe disa ngjarje të së kaluarës së largët kanë lënë plagë të thella në mendjet dhe zemrat e njerëzve deri më sot. Po mendoj për plaçkitjen katastrofike të qytetit perandorak të Kostandinopojës, i cili ishte për kaq shumë kohë bastion i krishterimit në Lindje. Është tragjike që sulmuesit, të cilët ishin nisur për të siguruar akses të lirë për të krishterët në Tokën e Shenjtë, u kthyen kundër vëllezërve të tyre në besim. Fakti që ata ishin të krishterë latinë i mbush katolikët me keqardhje të thellë. Si mund të mos shohim këtu mysterium iniquitatis që funksionon në zemrën e njeriut?". [12]
 • Më 20 nëntor 2001, nga një kompjuter portativ në Vatikan, Papa Gjon Pali II dërgoi e-mailin e tij të parë duke kërkuar falje për rastet e abuzimit seksual katolik, "Gjeneratat e vjedhura" të fëmijëve aborigjenë në Australi të mbështetur nga Kisha dhe Kinës për sjelljen. të misionarëve katolikë në kohërat koloniale. [13]

Në dhjetor 1999, me kërkesë të Joseph Kardinal Ratzinger, atëherë Prefekt i Kongregacionit për Doktrinën e Fesë, i cili më vonë do të bëhej Papa Benedikti XVI, Komisioni Teologjik Ndërkombëtar paraqiti studimin e tij mbi temën Kujtesa dhe Pajtimi: Kisha dhe gabimet e së kaluarës. Qëllimi i këtij dokumenti nuk është "të shqyrtojë raste të veçanta historike, por përkundrazi të sqarojë supozimet që bazojnë pendimin për gabimet e së kaluarës". Ai shqyrton pendimin për gabimet e së kaluarës në kontekstin e sociologjisë, kishës dhe teologjisë. [14]

Jubileu i Madh i vitit 2000 përfshinte një ditë lutjeje për faljen e mëkateve të kishës më 12 mars 2000.

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Stourton, Edward (2006). John Paul II: Man of History (në anglisht). London: © 2006 Hodder & Stoughton. fq. 1. ISBN 0-340-90816-5.
 2. ^ John Paul II (1995-05-29). "Letter of Pope John Paul II To Women" (në anglisht).
 3. ^ a b Caroll, Rory (2000-03-13). "Pope says sorry for sins of church". The Guardian (në anglisht). Marrë më 14 janar 2013.
 4. ^ a b c BBC News. "Pope issues apology" (në anglisht). BBC. Marrë më 14 janar 2013.
 5. ^ a b BBC News. "Pope apologises for Church sins". BBC News (në anglisht). Marrë më 14 janar 2013.
 6. ^ a b Robinson, B A (2000-03-07). "Apologies by Pope John Paul II" (në anglisht). Ontario Consultants. Arkivuar nga origjinali më 14 nëntor 2012. Marrë më 14 janar 2013.
 7. ^ Dionne Jr., E. J., "Pope Apologizes To Africans For Slavery", The New York Times, 14 August 1985
 8. ^ Pope John Paul II, "Letter to Women", §3, 29 June 1995, Libreria Editrice Vaticana
 9. ^ "We remember: a reflection on the Shoah". www.vatican.va (në anglisht). Marrë më 2019-11-12.
 10. ^ "Vatican Gives Formal Apology for Inaction During Holocaust - The Tech". tech.mit.edu (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 19 janar 2023. Marrë më 2019-11-12.
 11. ^ Allen Jr., John J., "The German shepherd bids farewell to a 'wolf in winter'", National Catholic Reporter, 25 September 2009
 12. ^ Address of John Paul II to His Beatitude Christodoulos, Archbishop of Athens and Primate of Greece (në anglisht), 4 maj 2001
 13. ^ BBC News Europe (23 nëntor 2001). "BBC News Europe - Pope Sends His First E-Mail - An Apology". BBC News (në anglisht). London: BBC. Marrë më 30 janar 2012. from a laptop in the Vatican's frescoed Clementine Hall the 81-year-old pontiff transmitted the message, his first 'virtual' apology.
 14. ^ "Memory and Reconciliation: the Church and the faults of the past 7 March 2000". www.vatican.va (në anglisht). Marrë më 2019-11-12.