Lista e sistemeve operative

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Sistemet operative mund te kategorizohen sipas teknologjise, pronësisë, licencimin, gjendja e punës, përdorimi, dhe nga shumë karakteristika të tjera. Në praktikë, shumë nga këto grupime mund të përputhen.

Pronesi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Acorn Computers[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Amiga Inc.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Apollo Computer[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Apple Inc.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për Apple II

Për Apple III

 • SOS (Sistem operativ i sofistikuar)

Për Apple Lisa

 • Lisa OS

Për Apple Newton

Classic Mac OS

Sistemi operativ Unix-like

Atari[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

BAE Systems[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Be Inc.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bell Labs[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sisteme operative jo-unix:

Bull SAS[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burroughs Corporation[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Control Data Corporation[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • COS (Chippewa Operating System)
  • SIPROS (for Simultaneous Processing Operating System)
  • SCOPE (Supervisory Control Of Program Execution)
  • MACE (Mansfield and Cahlander Executive)
   • KRONOS (Kronographic OS)
    • NOS (Network Operating System)
     • NOS/BE NOS Batch Environment
 • EP/IX (Enhanced Performance Unix)

Convergent Technologies[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Data General[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

DataPoint[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

DDC-I, Inc.[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Digital Research Inc[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

External links[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]