Loni Logori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Loni Logori

Loni Logori (1871–1929) ishte sipërmarrës, poetë dhe aktivistë shqiptaro-egjiptianë i Rilindjes Kombëtare.[1][2]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Loni Logori lindi në vitin 1871 në Korçë (atëherë në Vilajetin e Manastirit, Perandoria Osmane). Ai emigroi në Egjipt në moshën 13 vjeçare, ku atje diplomoi në një shkollë franceze Lycée Français d'Alexandrie. Ai arriti të ketë kontaktë me komunitetin e emigrantëve shqiptar në Bukuresht, Stamboll, Itali dhe Bruksel.[3] Në vitin 1909, ai përfaqësoi Egjiptin në Kongresin e Elbasanit, ku u vendosën themelet e arsimit shqiptar.

Ai jetoi në Egjipt për gjysmën e jetës së tij. Në vitin 1929, ai shkoi në Shqipëri me ftesë të qeverisë shqiptare në atë kohë. Ai e pranoi ftesën dhe shkoi në Durrës, por fatkeqësisht ai vdiq në njëtën vit.[4]

Logori ishte një biznesmen i suksesshëm në Egjipt. Në atë kohë, Egjipti përjetoi një zhvillim të madh ekonomik dhe prosperitet, investime franceze dhe britanike (dmth. Kanali i Suezit), modernizim dhe mundësi për ndërmarrësi. Së bashku me nipin e tij Milo Duçi, ai u shfaq si një lojtar i rëndësishëm në zhvillimin ekonomik të rajonit të Deltës së Egjiptit të drejtuar nga zyra e Lord Cromer. Deri në vitin 1901, ai filloi të punojë me xhaxhain e tij të lidhur mirë Loni Logori në projekte që lidhnin në mënyrë eksplicite interesin komercial të administratës britanike dhe pronarëve të tokave lokale.[5] Logori ndërtoi pjesën më të madhe të rrjetit të kanaleve në rrethin e Minahut.[3]

Logori është autor i shumë poezive dhe këngëve lirike në gjuhën shqipe, si "Drenovarja",[6] "Vemi o vemi", "Celu çelu". Ai gjithashtu mbuloi tematikën e alternuar si heronjtë kombëtarë (këngë për Papa Kristo Negovanin, Spiro Kosturi, etj.). Si përkthyes, ai përktheu komedinë tragjike Le CidPierre Corneille.[4] ogori gjithashtu u përpoq disa herë për të shkruar një himn kombëtar për Shqipërinë. Në fakt, një nga përpjekjet e para u quajt "Hymni Mbretnor" dhe u gjet në katalogët e Victor Records. U regjistrua më 28 mars 1918, në New York City, interpretuar nga tenori Giuseppe Mauro, ndërsa orkestra u drejtua nga Nathaniel Shilkret, dhe lyrics nga Logori.[7][8]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Robert Elsie, Historical Dictionary of Albania, HISTORICAL DICTIONARIES OF EUROPE, vëll. 75 (bot. 2), The Scarecrow Press, Inc., fq. 125–126, ISBN 978-0-8108-6188-6, Nationalist figures and writers such as Thimi Mitko, Spiro Dine, Filip Shiroka (1859-1935), Jani Vruho (1863-1931), Stefan Zurani (1865-1941), Andon Zako Cajupi, Milo Duei (1870-1933), Loni Logori (1871-1929), and Fan Noli were all active... {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Dhimiter Fullani (1961), "Patrioti poet Loni Logori (1871-1929)" [The poet patriot Loni Logori (1871-1929)], Buletini i USHT, Seria e Shkencave Shoqerore, 3: 100–116 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ a b Isa Blumi (2012), Foundations of Modernity: Human Agency and the Imperial State, Routledge studies in modern history, New York: Routledge, fq. 131–132, ISBN 9780415884648, OCLC 607983304 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ a b Uran Asllani (2006-06-05), Shqiptarët e egjiptit dhe veprimtaria atdhetare e tyre, Gazeta Metropol, arkivuar nga origjinali më 15 tetor 2018, marrë më 12 dhjetor 2018 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Isa Blumi (2013), Ottoman Refugees, 1878-1939: Migration in a Post-Imperial World, London: Bloomsbury Academic, fq. 84, ISBN 9781472515360, OCLC 830369887 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Drenovarja, poezi nga Loni Logori, VOAL, 2015-07-15 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Paolo Muner (2014-10-14), Jo vetëm "Hymni i Flamurit" - Disa kuriozitete mbi "himnet e tjera kombëtare" shqiptare, në ag' të Pavarësisë / Non solo "Inno della Bandiera"- Qualche curiosità su altri "inni nazionali" albanesi, agli albori dell'indipendenza, in italian and albanian (traduzione albanese di Albana Nexhipi) BOTIME JOZEF, DURAZZO, 2014, 156 pagg., 22 illustrazioni, ISBN 978-9928-189-16-5;, Gazeta Vatra {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Library of Congress, Copyright Office (1918), Catalog of Copyright Entries, Part 3: Musical Compositions, New series, vëll. 13, Washington: Government Printing Office, fq. 237 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)