Lucky Luke

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Personazhet në serinë komike Lucky Luke

Lucky Luke është një seri komike franko-belge e krijuar nga karikaturisti belg Morris në vitin 1946. Morris shkroi dhe tërhoqi serialin vetëm deri në vitin 1955, pas së cilës filloi të bashkëpunojë me René Goscinny, krijuesin e Asterix, një partneritet që zgjati deri në vdekjen e tij, më 1977. Më pas, ai bashkëpunoi me disa shkrimtarë të tjerë, deri në vdekjen e tij, më 2001. Artisti francez Achdé ka vizatuar serialin që nga vdekja e Morris, gjithashtu me ndihmën e shkrimtarëve të tjerë.

Seriali zhvillohet në Perëndimin e Vjetër. Lucky Luke është "njeriu që gjuan më shpejt se hija e tij", dhe kali i tij inteligjent Jolly Jumper. Lucky Luke është në shënjestër kundër armiqëve të ndryshëm, qoftë trillues ose frymëzuar nga historia amerikane apo folklori. Më të famshmit nga këto janë Vëllezërit Dalton. Tregimet janë të mbushura me elemente humori që parodisin zhanrin uestern.

Lucky Luke është një nga seritë komike më të njohura dhe më të shitura në Evropë dhe është përkthyer në gjuhë të shumta. 81 albume janë shfaqur në seri që nga viti 2019, dhe 3 edicione / homazhe speciale, në fillim të botuara nga Dupuis, pastaj nga viti 1968 nga Dargaud, dhe nga 1999 nga Lucky Comics. Secila histori u serializua për herë të parë në një revistë: në Spirou nga viti 1946 deri më 1967, në Pilote nga viti 1967 deri më 1973, në Lucky Luke në vitet 1974-75, në botimin francez të Tintin në vitet 1975-76, dhe në revista të ndryshme që nga ajo kohë. Seriali është përshtatur në media të ndryshme, të tilla si filma të animuar dhe seri televizive, filma live-action, video lojëra, lodra dhe lojëra në bord. Rreth gjysma e aventurave të serisë janë përkthyer në anglisht. Lucky Luke u përkthye në 23 gjuhë, përfshirë shumë gjuhë evropiane, afrikane dhe aziatike.

Personazhet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lucky Luke[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lucky Luke është një kauboj i vetmuar që mbron qytetin Yuma (Qyteti Daisy). Ai ka flokë të zi, ai gjithmonë vesh një kapelë të bardhë kauboj, shami të kuqe të lidhur rreth qafës, një këmishë të verdhë, një jelek të zi, pantallona blu dhe çizme kafe. Ai zakonisht e ka revole me vete në një rrip.

Lucky Luke gjithmonë udhëton me kalin e tij besnik Jolly Jumper, i cili shpesh tregon më shumë shenja inteligjence dhe përsosjeje sesa shumë nga njerëzit me të cilët Lucky Luke has në mendime aventurat e tij. Ai shoqërohet gjithashtu nga një qen i quajtur Rantanplan i cili përgjithësisht e ndjek rreth e rrotull ndërsa udhëton në perëndim.

Jolly Jumper[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jolly Jumper është kali i Lucky Luke. Nga fakti që kryesisht kishte në funksion të ingranazheve të transportit në albumet e para, Jolly Jumper u zhvillua më pas në një hipotekë të ndjeshme, të shpejtë për të bërë komente të theksuara mbi aventurat që ai - shumë herë pa dëshirë - tërhiqen. Ndër tiparet e tij më të mrekullueshme janë edhe ai i tij aftësia për të qenë gjithmonë gati kur Luke duhet të futet në shalë. Për më tepër, ai është jashtëzakonisht inteligjent. Siq shihet në Sur la piste des Daltons atij nuk i pëlqen qentë.

Vëllezërit Dalton[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vëllezërit Dalton janë armiq të Lucky Luke. Ata janë frymëzuar lirshëm nga jeta reale Banda Dalton dhe faturohen si kushërinjtë e tyre. Ndërsa vëllezërit në jetë reale Dalton përshkruhen si të këqinj dhe të suksesshëm, këta Daltonë përshkruhen si më pak të aftë dhe më të prirur për të luftuar mes vete. Të katër Daltonët përshkruhen si identikë, përveçse në lartësi dhe inteligjencë, me vëllanë më të vjetër Joe që ishte më i shkurtër dhe më i zgjuar, dhe vëllai më i ri Averell ishte më i gjatë dhe i poshtër. Emrat e tyre janë: Joe Dalton, më i shkurti dhe duke si udhëheqës i bandës, William dhe Jack Dalton janë vëllezër të mesëm dhe Averell Dalton është më i gjati, i ri dhe ndryshe nga vëllezërit e tij, ai është më budalla.

Rantanplan[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rantanplan është një qen rojtar i cili gjithmonë vëzhgon Vëllezërit Dalton ose i ndihmon Lucky Lucke që t'i kap ata sa herë që largohen. Ai shpesh gabon Joe Dalton, i cili e urren atë psikikisht, për një pronar të dashur.

Kali i Lucky Luke, Jolly Jumper, një kafshë shumë inteligjent, mban Rantanplan në përbuzje, duke e konsideruar atë si një nga gabimet e mëdha të natyrës.

Figurat historik që u shfaqën në Lucky Luke[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]