Lumi Tara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Urë në lumin Tara
Rafting në lumin Tara në Mal të Zi

Tara është një lumë në Mal të Zi dhe Bosnje-Hercegovinë. Ai krijohet nga bashkimi i lumenjve Opasnica dhe Verusha në malet e Komovit, pjesë e Alpeve Dinarike të Malit të Zi. Gjatësia totale e tij është 146 km, nga të cilat 141 km janë në ose në kufirin e Malit të Zi; pasi ai gjithashtu formon kufirin midis dy vendeve në disa vende. Tara rrjedh nga jugu në veri - veri-perëndim dhe konvergon me Pivan në kufirin e Bosnje dhe Hercegovinës dhe Malit të Zi midis fshatrave Shçepan Polje (Mali i Zi) dhe Hum (Bosnje dhe Hercegovinë) për të formuar lumin Drina (një degë e pellgut ujëmbledhës të Danubit). [1]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lumi Tara pret kanionin e lumit Tara, kanioni më i gjatë në Mal të Zi dhe Evropë dhe i dyti më i gjatë në botë pas Grand Canyon, me 78 kilometra gjatësi dhe 1300 metra në thellësinë e tij. Kanioni mbrohet si një sit i trashëgimisë botërore të UNESCO-s . Një pjesë e kanionit përfshin Parkun Kombëtar Durmitor. Lumi e ka marrë emrin nga fisi ilir Autariatëve,  territori i të cilit përfshinte luginën e lumit në antikitetin klasik. 

Raftingu në lumin Tara

Në vitin 2005, Kampionati Evropian në Rafting u mbajt në lumenjtë Vërbas dhe Tara në Bosnjë dhe Hercegovinë. Sipas Federatës Ndërkombëtare të Raftingut, ngjarja ishte jashtëzakonisht e suksesshme. Në maj 2009, kampionati botëror i raftingut u mbajt përsëri në Bosnje dhe Hercegovinë në lumenjtë Vërbas dhe Tara.[2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Statistical Yearbook of Montenegro 2017, Geography, Statistical Office of Montenegro
  2. ^ WRC2009 in Bosnia and Herzegovina Arkivuar 2009-10-06 tek Portuguese Web Archive