Jump to content

Mësimi i përzier

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mësimi i përzier është një qasje ndaj arsimit dhe edukimit që kombinon materiale arsimore në internet dhe mundësi tjera për ndërveprim në internet me metodat tradicionale të mësimdhënies klasore në shkollë. Kjo qasje kërkon praninë fizike si të mësuesit ashtu edhe të nxënësit ose studentit, me disa elementë të kontrollit të nxënësit ose studentit me kohën, vendin, rrugën ose ritmin. [1] [2] [3] Ndërsa nxënësit ose studentët vazhdojnë të ndjekin shkollën me një mësues të pranishëm, praktikat në klasë ballë për ballë kombinohen me aktivitete të ndërmjetësuara nga kompjuteri në lidhje me përmbajtjen dhe shpërndarjen mësimore. [4] [5] Mësimi i përzier përdoret gjithashtu edhe në mjediset e zhvillimit dhe trajnimit profesional. [6]

Mësimi i përzier është shumë i varur nga konteksti mësimor, prandaj një konceptim universal për të është vështirë të realizohet. [7] Disa raporte kanë pohuar se mungesa e konsensusit mbi një përkufizim të vështirë të mësimit të përzier kishte çuar në vështirësi në hulumtimin mbi efektivitetin e tij. [8] Një studim i cituar mirë i vitit 2013, i përkufizuar gjerësisht i mësimit të përzier si një përzierje e ofrimit online dhe personale, ku pjesa në internet zëvendëson në mënyrë efektive disa përmbajtje mësimore nga forma e kontakti ballë për ballë. [9] Për më tepër, një meta-analizë e vitit 2015 , e cila historikisht shikonte një përmbledhje të plotë të studimeve hulumtuese të bazuara në prova, rreth mësimit të përzier, gjeti disa karakteristika të përbashkëta në përcaktimin se mësimi i përzier konsiderohej "një kombinim i mënyrave tradicionale të mësimit frontal f2f [ballë për ballë] udhëzimesh me online mënyrat e të mësuarit, duke u bazuar në udhëzimet e ndërmjetësuara nga teknologjia, ku të gjithë pjesëmarrësit në procesin e të mësuarit ndahen nga distanca disa nga koha ". [10] Ky raport zbuloi gjithashtu se të gjitha këto studime të bazuara në prova arritën në përfundimin se arritjet e studentëve ishin më të larta në përvojat e mësimit të përzier, krahasuar me përvojat e të mësuarit plotësisht online ose plotësisht me fytyrën. [11]

"Të mësuarit e përzier" përdoret ndonjëherë me të njëjtin kuptim si edhe "mësimi i personalizuar" dhe udhëzimet e diferencuara . [12]

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shprehjet "mësim i përzier", "mësim hibrid", "mësimi përmes teknologjisë", dhe "mësim i zgjeruar në internet" shpesh përdoren në mënyrë të ndërrueshme në literaturën bashkëkohore kërkimore shkencore në fushën e mësimdhënies. [13] Megjithëse konceptet e mësimit të përzier u zhvilluan për herë të parë në vitet 1960, terminologjia zyrtare për ta përshkruar atë nuk mori formën e saj të tanishme deri në fund të viteve 1990. Një nga përdorimet më të hershme të këtij termi shfaqet në një njoftim për shtyp të vitit 1999, në të cilin Qendrat Interaktive të të Mësuarit, një biznes arsimi me bazë në Atlanta, njoftuan një ndryshim të emrit në EPIC Learning. Në njoftim përmendet se "Kompania aktualisht operon 220 kurse online, por do të fillojë të ofrojë kursin e saj në internet duke përdorur metodologjinë e kompanisë me mësimin e përzier". [14] Termi "mësim i përzier" fillimisht ishte i paqartë, duke përfshirë një larmi teknologjish dhe metodash pedagogjike në kombinime të ndryshme (madje disa që nuk përdornin fare teknologji). Në vitin 2006, termi u bë më konkret me botimin e manualit të parë të mësimit të përzier nga Bonk dhe Graham. Graham sfidoi gjerësinë dhe paqartësinë e përkufizimit të këtij termi dhe përcaktoi "sisteme të përziera të të mësuarit" si sisteme mësimore që "kombinojnë udhëzimet ballë për ballë me udhëzimet e ndërmjetësuara nga kompjuteri". [15] Në një raport të titulluar "Përcaktimi i mësimit të përzier", studiuesi Norm Friesen sugjeron që, në formën e tij të tanishme, mësimi i përzier "përcakton gamën e mundësive të paraqitura duke kombinuar Internetin dhe media digjitale me forma të krijuara në klasë që kërkojnë bashkë-praninë fizike të mësuesit dhe nxënësit ". [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Enhancing Students' Language Skills through Blended Learning". Electronic Journal of E-Learning. 14. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b Friesen, Norm (2012). "Report:Defining Blended Learning"
 3. ^ "Blended Learning (Staker / Horn – May 2012)" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2013-08-21. Marrë më 2013-10-24. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Strauss, Valerie (22 shtator 2012). "Three fears about blended learning". The Washington Post. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Blended course design: A synthesis of best practices". Journal of Asynchronous Learning Networks. 16. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Lothridge, Karen; etj. (2013). "Blended learning: efficient, timely, and cost effective". Journal of Forensic Sciences. 45 (4): 407–416. doi:10.1080/00450618.2013.767375. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Moskal, Patsy; Dziuban, Charles; Hartman, Jole (20 dhjetor 2012). "Blended learning: A dangerous idea?". Internet and Higher Education. 18: 15–23. doi:10.1016/j.iheduc.2012.12.001. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Oliver M, Trigwell K (2005). "Can 'Blended Learning' Be Redeemed?". E-Learning. 2: 17–26. doi:10.2304/elea.2005.2.1.17. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Graham, Charles R.; Woodfield, Wendy; Harrison, J. Buckley (2013-07-01). "A framework for institutional adoption and implementation of blended learning in higher education". The Internet and Higher Education. Blended Learning in Higher Education: Policy and Implementation Issues. 18: 4–14. doi:10.1016/j.iheduc.2012.09.003. ISSN 1096-7516. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Siemens, G., Gašević, D., & Dawson, S. (2015). Preparing for the Digital University: a review of the history and current state of distance, blended, and online learning. Pg. 62. Athabasca University. Retrieved from http://linkresearchlab.org/PreparingDigitalUniversity.pdf
 11. ^ Siemens, G., Gašević, D., & Dawson, S. (2015). Preparing for the Digital University: a review of the history and current state of distance, blended, and online learning. Pg. 71. Athabasca University. Retrieved from http://linkresearchlab.org/PreparingDigitalUniversity.pdf
 12. ^ Basye, Dale (5 gusht 2014). "Personalized vs. differentiated vs. individualized learning". ISTE. Marrë më 4 maj 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Martyn, Margie (2003). "The hybrid online model: Good practice". Educause Quarterly: 18–23. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Interactive Learning Centers Announces Name Change to EPIC Learning". The Free Library. 5 mars 1999. Arkivuar nga origjinali më 5 mars 2016. Marrë më 18 tetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Bonk, C.J. & Graham, C.R. (2006). The handbook of blended learning environments: Global perspectives, local designs. San Francisco: Jossey‐Bass/Pfeiffer. fq. 5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)