Jump to content

Marinimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Marinadë pule

Marinimi është procesi i njomjes së ushqimeve në një lëng të kalitur, shpesh acid, para gatimit. Origjina e fjalës aludon në përdorimin e shëllirës (aqua marina) në procesin e turshisë, e cila çoi në teknikën e shtimit të aromës nga zhytja në lëng. Lëngu në fjalë, marinada, mund të jetë acid (i bërë me përbërës të tillë si uthull, lëng limoni ose verë) ose enzimatik (i bërë me përbërës të tillë si ananasi, papaja ose xhenxhefili), ose të ketë një pH neutral. Përveç këtyre përbërësve, një marinadë shpesh përmban vajra, bimë dhe erëza për të aromatizuar më tej artikujt ushqimorë.

Zakonisht përdoret për aromatizimin e ushqimeve dhe zbutjen e prerjeve më të ashpra të mishit. Procesi mund të zgjasë sekonda ose ditë. Marinatat ndryshojnë midis kuzhinave të ndryshme. Për shembull, në kuzhinën indiane marinada zakonisht përgatitet me një përzierje të erëzave.

Marinimi është i ngjashëm me shëllirja, përveç se pjekja në përgjithësi nuk përfshin një sasi të konsiderueshme acidi. Është gjithashtu e ngjashme me turshinë, përveç që turshia bëhet zakonisht për periudha shumë më të gjata, kryesisht si një mjet për ruajtjen e ushqimit, ndërsa marinimi zakonisht kryhet vetëm për disa orë në ditë, në përgjithësi si një mjet për të rritur aromën e ushqim.