Jump to content

Mashkulli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Simboli i perëndisë romake Mars (zot i luftës) përdoret shpesh për të përfaqësuar gjininë mashkull. Ai gjithashtu qëndron për planetin Mars dhe është simboli alkimik i hekurit .

Mashkulli (simboli : ♂) është gjini i një organizmi që prodhon gametën (qelizën seksuale) të njohur si spermë, e cila shkrihet me gametën më të madhe femërore, [1] [2] [3] ose vezën, në procesin e fekondimit .

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një organizëm mashkullor nuk mund të riprodhohet seksualisht pa akses në të paktën një vezë nga një femër, por disa organizma mund të riprodhohen si seksualisht ashtu edhe në mënyrë aseksuale . [4] Shumica e gjitarëve meshkuj, duke përfshirë njerëzit meshkuj, kanë një kromozom Y, [5] [6] i cili kodon prodhimin e sasive më të mëdha të testosteronit për të zhvilluar organet riprodhuese mashkullore . Jo të gjitha speciet ndajnë një sistem të përbashkët të përcaktimit të gjinisë. Në shumicën e kafshëve, duke përfshirë njerëzit, gjinia përcaktohet gjenetikisht; megjithatë, specie të tilla si Cymothoa exigua ndryshojnë seksin në varësi të numrit të femrave të pranishme në afërsi. [7] 

Tek njerëzit, fjala mashkull mund të përdoret gjithashtu për t'iu referuar gjinisë .

Ekzistenca e gjinive të veçanta ka evoluar në mënyrë të pavarur në kohë të ndryshme dhe në linja të ndryshme, një shembull i evolucionit konvergjent . [8] [9] Modeli i përsëritur është riprodhimi seksual në speciet izogame me dy ose më shumë lloje çiftëzimi me gametë të formës dhe sjelljes identike (por të ndryshme në nivel molekular) me speciet anisogame me gametë të tipit mashkull dhe femër tek speciet oogame në të cilat gameta femër është shumë shumë më e madhe se te mashkulli dhe nuk ka aftësi për të lëvizur. Ekziston një argument i mirë se ky model u nxit nga kufizimet fizike në mekanizmat me të cilët dy gamete bashkohen siç kërkohet për riprodhimin seksual . [10] 

Rrjedhimisht, gjinia përcaktohet midis specieve nga lloji i gameteve të prodhuara (p.sh.: spermatozoa kundrejt vezëve) dhe dallimet midis meshkujve dhe femrave në një prejardhje nuk janë gjithmonë parashikuese të dallimeve në një tjetër. [9] [11]

Dimorfizmi mashkull/femër ndërmjet organizmave ose organeve riprodhuese të gjinive të ndryshme nuk kufizohet vetëm tek kafshët; Gametet mashkullore prodhohen nga kitridet, diatomet dhe bimët tokësore, ndër të tjera. Në bimët tokësore, femra dhe mashkulli përcaktojnë jo vetëm organizmat dhe strukturat prodhuese të gameteve femërore dhe mashkullore, por edhe strukturat e sporofiteve që krijojnë bimë mashkullore dhe femërore. 

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Lehtonen, Jussi; Parker, Geoff A. (2014-12-01). "Gamete competition, gamete limitation, and the evolution of the two sexes". Molecular Human Reproduction (në anglisht). 20 (12): 1161–1168. doi:10.1093/molehr/gau068. ISSN 1360-9947. PMID 25323972.
 2. ^ Fusco, Giuseppe; Minelli, Alessandro (2019-10-10). The Biology of Reproduction (në anglisht). Cambridge University Press. fq. 111–113. ISBN 978-1-108-49985-9.
 3. ^ Hine, Robert; Martin, Elizabeth (2015). A Dictionary of Biology (në anglisht). Oxford University Press. fq. 354. ISBN 978-0-19-871437-8.
 4. ^ Lively, Curtis M. (2010-03-01). "A Review of Red Queen Models for the Persistence of Obligate Sexual Reproduction". Journal of Heredity (në anglisht). 101 (suppl_1): S13–S20. doi:10.1093/jhered/esq010. ISSN 0022-1503. PMID 20421322.
 5. ^ Reference, Genetics Home. "Y chromosome". Genetics Home Reference (në anglisht). Marrë më 2020-07-22.
 6. ^ "Y Chromosome". Genome.gov (në anglisht). Marrë më 2020-09-07.
 7. ^ Creighton, Jolene. "Meet The Sex-Changing, Tongue-Eating Parasite". From Quarks to Quasars. Arkivuar nga origjinali më 7 nëntor 2013. Marrë më 7 prill 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Sex". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Marrë më 2020-07-22.
 9. ^ a b "4.9: Sexual dimorphism". Biology LibreTexts (në anglisht). 2016-06-04. Marrë më 2020-07-22.
 10. ^ Dusenbery, David B. (2009). Living at Micro Scale. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. Chapter 20. ISBN 978-0-674-03116-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).
 11. ^ Wilcox, Christie (23 prill 2020). "Why Sex? Biologists Find New Explanations". Quanta Magazine (në anglisht). Marrë më 2020-07-22.