Jump to content

Materialet mësimore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Modeli 3D i përdorur për mësimin e gjeometrisë

Materiale mësimore [1] konsiderohen të gjitha koleksionet e materialeve duke përfshirë objekte të gjalla ashtu si edhe të pajeta dhe burime njerëzore dhe jo-njerëzore që një mësues mund të përdorë në situata të mësimdhënies dhe të nxënit për të ndihmuar në arritjen e objektivave të dëshiruara të të nxënit. Materialet mësimore mund të ndihmojnë një nxënës ose student në konkretizimin e një përvoje mësimore në mënyrë që ta bëjë mësimin më emocionues, interesant dhe ndërveprues. Ato janë mjete që përdoren në aktivitetet mësimore, të cilat përfshijnë të nxënit dhe vlerësimin aktiv. [2] Termi përfshin të gjitha materialet dhe mjetet fizike që një mësimdhënës mund të përdorë për të zbatuar udhëzimin dhe për të lehtësuar arritjen e objektivave të mësimdhënies nga studentët.

Vlera e materialeve mësimore si një ndihmë pedagogjike mund të shihet në poezinë e Vachel Lindsay "Euklidi":

Old Euclid drew a circle
On a sand-beach, long ago.
He bounded and enclosed it
With angles thus and so.

His set of solemn greybeards
Nodded and argued much
Of arc and of circumference
Diameter and such.

A silent child stood by them
From morning until noon,
Because they drew such charming
Round pictures of the moon.[3]

Llojet e materialeve mësimore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Materialet mësimore mund të klasifikohen sipas llojit, duke përfshirë të shtypura, vizuale dhe audiovizive, ndër të tjera:

Shtypura Tekste shkollore, pamflete, fletëpalosje, udhëzues studimi, manuale
Audio Kaseta, mikrofon, podcast
Vizuale Grafikë, objekte reale, fotografi, transparenca
Audiovizuale Sllajde, kaseta, filma, shirita filmash, televizion, vedioo, multimedia
Ndërveprues elektronik Kompjutera, kalkulatorë grafikë, tableta

Vlerësimi i materialeve mësimore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komiteti i materialeve mësimore të rishikuara në internet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Komiteti i Materialeve Instruktive të Rishikuara Online (PRIMO) "'promovon dhe shpërndan materiale udhëzuese të rishikuara nga kolegët e krijuar nga bibliotekarët për t'i mësuar njerëzit rreth zbulimit, aksesit dhe vlerësimit të informacionit në mjediset e rrjetit.' Duke vepruar kështu, ai rishikon mësimet online të krijuara nga bibliotekarët që kanë të bëjnë me shkrim-leximin e informacionit dhe aftësitë e të menduarit kritik, dhe thekson projektet e kalibrit më të lartë përmes postimeve të tij "Site of the Month" në blogun ACRL Instruction Section ( http://acrl.ala .org/IS/category/committees/primo )." [4] Qëllimi i PRIMO-s është t'u ofrojë bibliotekarëve udhëzime cilësore për përdorim mësimor mbi një sërë temash, në mënyrë që të kurseni kohë, përpjekje dhe kosto. PRIMO pranon materiale mësimore jo-promocionale në internet të destinuara për audiencë të nivelit universitar ose të diplomuar duke theksuar cilësinë mbi gjithëpërfshirjen.

Mjeti i vlerësimit të materialeve mësimore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Partnerët e arritjeve të studentëve është një organizatë jofitimprurëse që mbledh edukatorë dhe studiues për të hartuar veprime të bazuara në prova që do të përmirësojnë ndjeshëm arritjet e studentëve." [5] Mjeti i ofruar nga organizata është Mjeti i Vlerësimit të Materialeve Udhëzuese të Përshtatjes dhe Përshtatjeve të Teksteve . Qëllimi i këtij mjeti është të ndihmojë në vlerësimin e teksteve shkollore ose serive të teksteve shkollore për t'u përafruar me Iniciativën e Standardeve të Përbashkëta të Shtetit .

  1. ^ Lewis, Beth (2018-05-10). "TLM or Teaching Learning Materials Definition". ThoughtCo. Arkivuar nga origjinali më 2018-04-14. Marrë më 2019-01-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "What is Instructional Materials". global dictionary. Marrë më 2019-01-09. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Lindsay, Vachel (prill–shtator 1913). "Euclid". përmbledhur nga Monroe, Harriet (red.). Poetry: A Magazine of Verse. Vëll. II. fq. 123. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Kaspar, Wendy; Borgerding, Jodie (2017). "PRIMO: Peer-Reviewed Instructional Materials Online". College & Research Libraries. 78: 2–7. doi:10.5860/crl.78.1.2. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Student Achievement Partners (21 gusht 2013). "Instructional Materials Evaluation Tool". Achieve the Core. Marrë më 1 korrik 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)